Skretting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skretting AS
Skrettings fabrikk på Averøy utenfor Kristiansund
Org.formAksjeselskap
Etablert24. januar 2005
HovedkontorStavanger, Norge
LandNorge
Adm.dir.Håvard Walde
Antall ansatte300
NettstedOffisielt nettsted

Skretting er verdens største produsent av fôr til oppdrettsfisk og reker. Selskapet har virksomhet i fem verdensdeler og produserer årlig 2 millioner tonn (2015) fôr til mer enn 60 fiskearter. Skretting er et heleid datterselskap av fôrkonsernet Nutreco som er børsnotert i Nederland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til Skretting strekker seg tilbake til 1899 og etableringen av Stavanger Landbruksforretning som leverte blant annet maskiner, redskaper, gjødsel og kraftfôr til landbruket. Allerede i 1913 kom Skretting-familien inn i bildet og i 1925 endret selskapet navn til T. Skretting. I løpet av 60-tallet begynte T. Skretting med produksjon av tørrfôr til fisk. I løpet av 80-tallet kjøpte BP seg gradvis inn på eiersiden og i 1990 hadde de 100 prosent eierskap. I løpet av dette tiåret skjer det også en større dreining mot produksjon av fiskefôr slik at Skretting fra og med 1990 opererer utelukkende som en leverandør til havbruksnæringen. I 1994 selger BP forretningsenheten Nutrition som omfatter Skretting. Nye investorer overtar og Nutreco blir navnet på det nye konsernet. I 2003 endret alle Nutrecos fiskefôrselskaper navn til Skretting.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Skretting har rundt 3 400 ansatte på verdensbasis. Selskapet har produksjon i 16 land; Australia, Brasil, Canada, Chile, China, Ecuador, Egypt, Frankrike, Irland, Italia, Japan, USA, Norge, Spania, Tyrkia, Vietnam og UK. Disse fabrikkene produserer fôr som selges til over 40 land. Hovedkontoret til Skretting ligger i Stavanger. Her holder både den norske og den internasjonale ledelsen til. Skrettings internasjonale forskningsselskap Skretting Aquaculture Research Centre er også lokalisert i Stavanger.

Skretting Norge har tre fabrikker (Stavanger, Averøy, Stokmarknes). I 2015 produserte alle fabrikkene i Norge 547 000 tonn fiskefôr, og har rundt 300 ansatte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]