Skorpionene (Serbia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skorpionene (serbisk: Škorpiona / Шкорпиона) var en paramilitær enhet som opererte i det tidligere Jugoslavia. De ble opprettet i 1991, hovedsakelig som beskyttelse for oljefeltene i det østlige Slavonia og i 1996 ble de underlagt en antiterrorenhet i Serbia, Specijalna antiteroristička jedinica SAJ.[1] Den siste kommandøren for enhenten var Slobodan Medić. Under rettssaken mot Slobodan Milošević ble det forsøkt å bevise at gruppen var under serbisk kontroll. Da saken ble avsluttet på grunn av Miloševićs bortgang var ingenting avgjort.

Enheten kom i medias søkelys da det ble offentliggjort en video fra Srebrenica-massakren der gruppen henretter seks sivile bosnjaker, noen av dem så unge som 16 år. Soldatene som ble identifisert på videoen – Slobodan Medić, hans to brødre Aleksandar og Branislav Medić, Pero Petrasević, og Aleksandar Vukov – ble umiddelbart arrestert av serbiske myndigheter.[2] Rettssaken mot gruppen startet 20. desember 2005 i Beograd og de fikk dommer på 15 og 20 år i fengsel.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daniel Sunter og Ana Uzelac (09.06.2007). «Serbia: Mladic “Recruited” Infamous Scorpions». Besøkt 28.02.2007. 
  2. ^ «Trial Watch om Slobodan Medić». Trial Watch. Arkivert fra originalen 20. oktober 2007. Besøkt 28.02.2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trebuchet.jpgDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.