Skorpionene (Serbia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skorpionene (serbisk: Škorpiona / Шкорпиона) var en paramilitær enhet som opererte i det tidligere Jugoslavia. De ble opprettet i 1991, hovedsakelig som beskyttelse for oljefeltene i det østlige Slavonia og i 1996 ble de underlagt en anti-terror enhet i Serbia, SAJ.[1] Den siste kommandøren for enhenten var Slobodan Medić. Under rettssaken mot Slobodan Milošević ble det forsøkt å bevise at gruppen var under serbisk kontroll. Da saken ble avsluttet pga. Milošević sin bortgang var ingenting avgjort.

Enheten kom i medias søkelys da det ble offentliggjort en video fra Srebrenica-massakren der gruppen henretter 6 sivile bosnjaker, noen av dem så unge som 16 år. Soldatene som ble identifisert på videoen, Slobodan Medić, hans to brødre Aleksandar og Branislav Medić, Pero Petrasević, og Aleksandar Vukov ble umiddelbart arrestert av serbiske myndigheter.[2] Rettssaken mot gruppen startet 20. desember 2005 i Beograd. Blir de dømt risikerer de opptil 40 år i fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daniel Sunter og Ana Uzelac (09.06.2007). «Serbia: Mladic “Recruited” Infamous Scorpions». Besøkt 28.02.2007. 
  2. ^ «Trial Watch om Slobodan Medić». Trial Watch. Arkivert fra originalen 20. oktober 2007. Besøkt 28.02.2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

militærhistoriestubbDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.