Skjerstadfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjerstadfjorden
Skjerstadfjorden ved Fauske
LandNorge
OmrådeNordland
Lengde 32 km
Bredde for en stor del 3-4 km
Innløpmellom Godøystraumen og Saltstraumen ved Bodø
MellomSaltfjorden og Saltdalsfjorden
ArmerMisværfjorden, Valnesfjorden
Posisjon
Kart
Skjerstadfjorden
67°14′28″N 14°44′24″Ø

Skjerstadfjorden er en fjord i Fauske og Bodø kommune i Nordland. Fjorden strekker seg 32 kilometer østover til Fauske i øst og er en fortsettelse av Saltfjorden. Når man også tar med Saltdalsfjorden er lengden 41 kilometer.

Fjorden har innløp mellom Godøystraumen i nord og Saltstraumen i sør, som går på hver sin side av Knaplundsøya. Tverrlandet ligger på nordsiden av innløpet, Der ligger grenda Naurstad og vågen Vågsbotn. På nordsiden går Valnesfjorden nordover til tettstsdet Straumsnes. Sør for Valnesfjorden, på sørsiden av Skjerstadfjorden, ligger bygda Skjerstad, og fra der går fjordarmen Misværfjorden sørover til Misvær.[1]

Litt øst for Skjerstad ligger bygda Breivik på sørsiden. Rett nord for Breivik ligger Venset på den andre siden. Midt i fjorden går halvøya Øynes ut i fjorden og danner Klungsetvika på nordsiden av fjorden. I denne vik ligger grenda Klungset og bygda Røvika. Selve Fauske ligger like øst for Klungset, innerst i Fauskevika. Et smalt sund går videre inn til bukten. Sørover fra Fauskevika går Saltdalsfjorden inn til Rognan i Saltdal kommune.

Flere elver går ut i Skjerstadfjorden, hvorav Sulitjelmavassdraget og Saltdalsvassdraget (som renner ut i Saltdalsfjorden) er de største.

E6 og går langs den indre østlige delen av fjorden til Fauske og så videre nordover. Nordlandsbanen går også langs fjordens østside til Fauske. Fra Fauske og på nordsiden av fjorden mot Bodø går riksvei 80 og Nordlandsbanen. Langs deler av sørsiden går riksvei 812, Fv553 og Fv554.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skjerstadfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk