Bartesvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Skjeggsvin»)
Bartesvin
Borneo bartesvin (S. b. barbatus)
Nomenklatur
Sus barbatus
Müller, 1838
Populærnavn
skjeggsvin, vanlig bartesvin
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieSvinefamilien
SlektSus
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
VU - SårbarUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
VU - Sårbar

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: tropisk klima
Utbredelse: Brunei, Indonesia (Kalimantan, Sumatra), Malaysia (Vest-Malaysia, Sabah, Sarawak)[1]
Inndelt i

Bartesvin (Sus barbatus) er en art i svinefamilien som er hjemmehørende i Sørøstasia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bartesvinet, som har to par med vortelignende utvekster, har en forholdsvis smal skalle og et langt snuteparti med kraftig bartelignende behåring på oversiden, i forkant av trynet. Bartesvin er en forholdsvis slank art med tynne ekstremiteter. Kroppen er dekket av sparsom lys grå til gråbrun behåring, som gjerne blir kortere og mørkere nedover lemmene. Bartesvinet kan veie opp mot 150 kg og blir normalt 72-85 cm høy ved skuldrene.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Bartesvinet er utbredt i tropiske strøk av Sørøstasia, blant annet på Malakkahalvøya, Sumatra og Borneo. Bestanden på Borneo regnes som en egen underart i dag, men ny forskning har antydet at Borneo bartesvinet er nærmere beslektet med bestanden på Malakkahalvøya enn den på Sumatra, slik det var antatt fram til i senere tid. Det ser derfor ut som om bestanden på Sumatra kan være en egen underart.[2]

Bartesvinet er også nært beslektet med Palawanbartesvinet (Sus ahoenobarbus), som tidligere også ble regnet som en underart av S. barbatus. Dette er imidlertid nå skilt ut som en egen art. Det er også oppdaget bartesvin på Tawi-Tawiøyene i Filippinene, men dette vet man ikke nok om til å klassifisere i øyeblikket. Det kan være en underart av Palawanbartesvinet eller en helt ny art.

Habitatet utgjør for en stor del tropisk regnskog og mangroveskog.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Bartesvin er flokkdyr som normalt er dagaktive, men som under vandring mellom ulike spiseplasser også kan bli nattaktive. Under slike vandringer kan også flere mindre grupper slå seg sammen til ei stor gruppe. Som nesten alle andre arter i svinefamilien er også bartesvinet alteter.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Navnene nedenfor er i henhold til tidligere klassifiseringer. Ny forskning antyder imidlertid at Malakka bartesvin kan tilhøre samme underart som eller være en variant av Borneo bartesvin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Luskin, M., Ke, A., Meijaard, E., Gumal, M. & Kawanishi, K. 2017. Sus barbatus (errata version published in 2018). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T41772A123793370. Sus barbatus. Downloaded on 10 November 2018.
  2. ^ Vittorio Lucchini, Erik Meijaard, Cheong H. Diong, Colin P. Groves og Ettore Randi. 2004. New phylogenetic perspectives among species of South-east Asian wild pig (Sus sp.) based on mtDNA sequences and morphometric data. Cambridge University Press. 27. Apr. 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]