Skjebergkilen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjebergbekkens utløp i Skjebergkilen

Skjebergkilen er en fjordarm i Sarpsborg i Østfold. Den er snaut fem km dyp og har retning rett nordover fra munningen mellom Askholmen og Brudeskjæret. Rundt en km innenfor munningen vider fjorden seg utover og her ligger Kjerringholmen, fjordarmens eneste holme. Fjordbassenget deler seg så i to, i Horneskilen mot nordvest og en grunn kile nordover mot tettstedet Kvastebyen, hvor Skjebergbekken renner ut i sjøen ved Skjebergkilen naturreservat.

Utenfor munningen går Skjebergkilen over i Singlefjorden som strekker seg sydover fra Nordre Karlsøen og Granholmen til Skagerrak. Mot vest skiller Karlsøysundet fastlandet fra Karlsøyene og mot øst går Grimsøykilen. Rundt Singløya «samles» de fire fjordarmene, Skjebergkilen fra nord, Tosekilen fra nordvest, Røsneskilen fra nordøst og med litt storsinn Ringdalsfjorden fra øst.

Skjebergkilen er kalt Sarpsborgrivieraen og en stor del av byens 3000 hytter og 5000 båtplasser er anlagt her.

Harryhandel[rediger | rediger kilde]

I 1950-årene var det fergetrafikk fra Høysand til Sverige. Fra Søndre Karlsøy og Dusa, like utenfor Skjebergkilen, er reisetiden i 20 knop rundt et kvarter til de første bryggene i Sverige, en halvtime til Skjærhalden på Hvaler og under en time til Koster og Strömstad.

Delområder[rediger | rediger kilde]

  • Ullerøy: Halvøy med hytteområde i syd vendt mot Karlsøysundet med leirskole og restaurant. Barneskole, butikk og Norges største marina på østsiden av halvøya, ved Kjerringholmen. Skilt fra Torsnes av Tosekilen i vest.
  • Karlsøy: To rene hytteøyer, delt av smale Nøtsund. Utenfor øyene ligger holmene Ørnekuppa, Fårnøtt og Flyndreholmen.
  • Kvastebyen: Campingplass, strand og restraurant ved Borregaardarbeidernes feriehjem. Sykkelbro gjennom naturreservatet til Høysand. Skilt fra Ullerøy av sidefjorden Hornneskilen.
  • Høysand: Ved naturreservatet innerst i kilen, med blanding av boliger og hytter. Restauranter, tennisbane, 54 hulls minigolfanlegg, kiosker, strand og campingplass. Buss til Råde stasjon via Kvastebyen.
  • Løkkevika: Hytteområde med stranda Gressdal vendt ut mot Skjebergkilen og en rekke strender vendt ut mot sidefjorden Grimsøykilen, med Askholmen, Granholmen og Saltholmen.
  • Grimsøy: Halvøy med butikk, marina og sydvendte strender i Bauen og Økebukta. Skilt fra Løkkevika av Grimsøykilen i nord og fra Sponvika av Røsneskilen i sør.

Hyttemarkedet[rediger | rediger kilde]

Sarpsborg er en av de 100 kommunene i Norge med flest hytteomsetninger i tiåret fra 2007 til 2016. Snittprisen økte med 20 prosent fra 1,32 millioner kroner i den første femårsperioden til 1,65 millioner i den andre femårsperioden. Dette var høyere prisvekst enn hyttekommuner flest, og bidro til at Sarpsborg fra 2007–2011 lå på 54. plass av de 100 kommunene i gjennomsnittlig hyttepris, mens fra 2012–2016 var Sarpsborg helt oppe på 43. plass. Av de norske kystkommunene i Skagerrak og Oslofjorden har bare Vestby, Fredrikstad og Hvaler høyere vekst. Ser man isolert på kystkommuner er det nå drøyt 20 kommuner med høyere hyttepriser enn Sarpsborg. Den store prisveksten øst for Oslofjorden skyldes trolig utbyggingen av Europavei 6 til motorvei. Den tredje og fjerde sydligste E6-avkjøringen i Norge brukes som atkomst til hytteområdene i Skjebergkilen. Kjøretiden til Oslo sentrum er én time, noe som gjør opphold på hyttene kombinerbart med kontordager i Oslo. De mest populære hyttekommunene vest for Oslofjorden ligger derimot 2 til 4 timers kjøring fra hovedstaden.

Avstander[rediger | rediger kilde]

Sted Bil til Oslo S Bil til Nordby Elsykkel til Høysand Båt i 20 knop til Skjærhalden Båt i 20 knop til Koster
Ullerøy 70 min 25 min 35 min 40 min 55 min
Karlsøy 75 min 25 min 45 min 30 min 50 min
Kvastebyen 70 min 20 min 10 min 40 min 60 min
Høysand 70 min 20 min - 40 min 60 min
Løkkevika 75 min 20 min 20 min 35 min 50 min
Grimsøy 75 min 20 min 30 min 35 min 50 min

Marina[rediger | rediger kilde]

Skjebergkilens Marina ligger bare 5 minutter fra E6, og er landets største med plass til 1 200 båter. Marinaen er profilert som miljøvennlig, med avansert renseanlegg, resirkulering av glykosen fra kjølesystemene og null utslipp av vann fra spyleanlegget. Nå har marinaen også blitt base for Redningsselskapet. Fra marinaen er det under 5 minutter på sykkel til Joker-butikken i Ullerøy, og under 10 minutter til restauranten i Karlsøysundet.