Skiringssal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser beliggenheten til Skiringssal i forhold til Tjølling og Kaupang

Skiringssal var en markeds- og kultplass i Vestfold, fem-seks km nordøst for dagens Larvik sentrum, i norrøn tid.

Skiringssal nevnes flere ganger i norrøn litteratur. Skiring kan bety «den skinnende» og refererer til guden Frøy. Frøy var guden for godt år og fred, fruktbarhet, grøderikdom, fremgang og handel. I den forstand kan Skiringssal bety «Frøys hall». De skriftlige, historiske kildene forteller om Ynglingkongenes Skiringssal, kongssete og maktsentrum for Norges første by, Kaupang.

Det er en vanlig antagelse at Skiringsal er det samme som Skiringes heal, som nevnes av den nordnorske sjøfareren og handelsmannen Ottar fra Hålogaland (rundt 880-tallet) da han fortalte om «nordmennenes land» til Alfred av England, og om reisen han hadde gjort langs norskekysten, innom Skiringssal og Hedeby, før han kom til London.

Skiringssal folkehøyskole i Sandefjord er oppkalt etter stedet.

Utgravning[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kaupangen i Skiringssal

Ottar fra Hålogalands reise langs norskekysten på 880-tallet. Ottar var innom blant annet Skiringssal og Hedeby, før han kom til Alfred av England i London der han fortalte om reisen.

Utgravningene av Kaupangen i Skiringssal avdekker et bysamfunn som stammer helt tilbake fra 800-tallet. Kaupang var det generelle norrøne navnet for «kjøpstad», «by», «handelsplass», mens Skiringssal trolig var vikingtidens navn på stedet.

I 2000 ble tuftene etter gildehallen på kongsetet til Skiringssal-kaupangen, oppdaget og gravd ut på Huseby nær Kaupang ved Viksfjorden i tidligere Tjølling kommune. På et naturlig høydedrag ble restene etter en 33 x 10 meter stor hall gravd fram, plassert på et kunstig formet platå som kan minne om funn fra Uppsala i Sverige. H

På 700-tallet, da ynglingekongene Halfdan Kvitbein og Øystein Fjert regjerte, var Skiringssal det sentrale maktsentret som kontrollerte og beskyttet vikingenes handelsplass på Kaupang. Stedet der hallen Skiringssal ble gravet ut, heter i dag Huseby.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]