Øystein Halvdansson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Øystein Halvdansson
Død730 (juliansk)
Far Halvdan Kvitbein
Barn Halvdan Øysteinsson den gavmilde
Beskjeftigelse Konge

Øystein Halvdansson (Eystein fjert [1]) levde i tiden rundt 730 e. Kr. og var, i henhold til Snorre Sturlasons Ynglingesagaen, småkonge over Vestfold og Romerike. Han var sønn av Halvdan Kvitbein og Åsa Øysteinsdotter og ble gift med Hild Eiriksdotter, datter til Eirik Agnarsson, småkonge i Vestfold. Deres sønn var Halvdan Øysteinsson, også kalt for den gavmilde.[2]

Øystein arvet av sin far Solør, store deler av Hedmark, Toten, Hadeland og en del av Vestfold. Etter at svigerfaren Eirik Agnarsson døde sønneløs arvet Øystein også resten av Vestfold.

Snorre forteller at Øystein dro på plyndringsferd til Varna (Rygge i nåværende Østfold) og tok med seg alt av husdyr og verdisaker. Kongen av Varna het Skjold og var etter sigende var «en stor trollmann». Da Skjold kom til stranda og så Øysteins seil vinket han med kappen sin og blåste inn i den. Trolldommen fikk bommen på Øysteins skip til å svinge og slo ham over bord. I sjøen druknet Øystein og det ble hans bane. Liket ble berget og ført til Borre, hvor det ble hauglagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tilnavnet er kjent fra Are Frodes Íslendingabók (innledning), men er ikke gjengitt hos Snorre
  2. ^ Snorre Sturlasson, Ynglingesagaen, kap. 44-47


Forgjenger:
 Halvdan Kvitbein 
Konge av Solør
(?–?)
Etterfølger:
 Kongedømmet ble slått sammen med Vestfold 
Forgjenger:
 Eirik Agnarsson 
Konge av Vestfold
(?–?)
Etterfølger:
 Halvdan Øysteinsson den gavmilde