Skipsfjord landskapsvernområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skipsfjord landskapsvernområde
LandNorge[1][2]
Ligger iKarlsøy kommune
Areal54 123 dekar
Opprettet15. desember 1978
Kart
Skipsfjord landskapsvernområde
70°07′17″N 19°49′34″Ø

Skipsfjord landskapsvernområde ligger i Karlsøy kommune i Troms. Landskapsvernområdet har plantelivsfredning og ble opprettet i 1978. Det er på 54,1 km² landareal og 10,7 km² sjøareal.

Formålet med vernet er å «bevare et vakkert naturområde med kulturlandskap som er typisk for de ytre kyststrøkene i Troms med et upåvirket vassdrag, vitenskapelig interessante geologiske forekomster og et karakteristisk og til dels rikt plante- og dyreliv.»[3] Verneområdet omfatter Skipsfjorden innenfor en linje mellom Skotallneset og Kvalkjeften, samt Skipsfjorddalen og den delen av fjellene på Vanna som har avrenning til Skipsfjord.

Skipsfjorddalen har et relativt flatt terreng med rike moltemyrer. Dalen er også kjent som et godt område for rypejakt. Gjennom dalen renner den lakseførende Skipsfjordelva. På strandflata innerst i fjorden ligger tre fraflyttede gårder: Røyrnes ligger lengst vest, ved munningen av elva ligger Skipsfjord, og nord for denne igjen ligger Nygård. Gårdene har ikke vært i drift siden 1967, og benyttes i dag til fritidsformål. Det finnes også et antall hytter av nyere dato i området.

Det ble i 2004 registrert til sammen 72 fuglearter og 12 arter pattedyr i Skipsfjord landskapsvernområde, og 13 av fugleartene og et av pattedyrene (oter) har rødlistestatus.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeoNames, besøkt 7. april 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Forskrift om Skipsfjord landskapsvernområde
  4. ^ Karl Otto Jacobsen, Trond Vidar Johnsen: Ornitologiske registreringer i Skipsfjorden, Vannøya, Troms[død lenke], Norsk institutt for naturforskning (NINA), 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]