Skipper'n

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Popeye the Sailor Meets Sindbad the Sailor
Den amerikanske tegneseriefiguren Skipper'n i tegnefilmen Bride and Gloom fra 1954. Kjenningsmelodien var lenge svært kjent blant barn også i Norge, ofte sunget med norsk tulletekst.

Skipper'n, på engelsk kalt Popeye the Sailor eller bare Popeye, er en amerikansk, komisk tegneserie- og tegnefilmfigur. Han ble skapt av Elzie Crisler Segar,[1] og ble første gang presentert i den daglige seriestripen Thimble Theatre av King Features den 17. januar 1929. Fra 1933 ble det også produsert tegnefilmer med figuren.

Skipper'n blir fremstilt som en middelaldrende sjømann (skipper) med spesiell stemme, tynt, rødt hår og muskuløse, ballongformede underarmer med tatoveringer av ett eller to ankre. Han er kledt i matrosdress og har alltid maispipe i munnen. Skipper'n blir som regel også fremstilt med bare ett blått (venstre) øye. I seriene og filmene har han overmenneskelig styrke og er nærmest usårlig, selv om graden av styrke varierer med tid og publikasjon. Fra tidlig i 1932 begynte han å få disse kreftene ved å spise spinat. Han kjemper ofte mot rivalen Brutus, som er mye større, om oppmerksomheten til den tynne kjæresten Olivia (Olive Oyl) . Rivaliseringen ender oftest i vill slåsskamp og overdreven slapstick, og Skipper'n bruker spinat for å få tilbake kreftene når alt håp synes å være ute, slik at han alltid vinner kampen til sist.

Selv om Segars stripe Thimble Theatre hadde eksistert i ti år da Popeye fikk sin debut, første gang publisert den 19. desember 1919, ble Popeye raskt seriens hovedperson, og Thimble Theatre ble en av King Features mest populære striper på 1930-tallet. Etter at Segar døde i 1938, ble skrevet av Tom Sims og tegnet av Doc Winner. Siden tok Bela Zaboly over som tegner. I 1959 ble serien overtatt av Bud Sagendorf, som hadde vært Segars assistent. Sagendorf fortsatte å tegne dagsstripene frem til 1986, da Bobby London tok over, og søndagsserien frem til sin død i 1994.

Andre faste figurer er ungen Bulle (Swee'pea), den gamle Fattern (Pappy), den tjukke Tjoms (Wimpy), Sjøheksa (Sea Hag) og Jippen (Eugene the Jeep).

Skipper'n har også dukket opp i spillefilm, videospill, reklamer og lignende. En av de mer kjente er en filmatisering fra 1980, regissert av Robert Altman, med manuskript av Jules Feiffer og med Robin Williams i hovedrollen som Skipper'n.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]