Hopp til innhold

Skillefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 14. feb. 2019 kl. 21:02 av Geanixx (diskusjon | bidrag) (Ikke interwikilenker i løpende tekst)
Skillefjorden sett fra høyden
Skillefjorden

Skillefjorden (nordsamisk: Skirvi)[1] er en gren av Altafjorden i Alta kommune i Finnmark. Den er 4,5 kilometer lang, og går østover fra innløpet mellom Johkaluokta og Ytre Skillefjordneset til bygda Fjordbukta innerst i fjorden.[2]

Gården Jorva ligger på nordsida innerst i fjorden og Skillefjordnes ligger på sørsida lengst ute. Fylkesvei 883 går langs fjorden på begge sider.

Skillefjordelva ligger sørvest for Sennalandet med utløp i Skillefjorden, og ble kåret til Finnmarks beste sjøørretelv i 2003 og 2004.[trenger referanse] Vassdraget ble i 2005 vernet mot kraftutbygging gjennom Supplering av Verneplan for vassdrag.[3]

Historie

Nordlys i Skillefjorden sett fra Skillefjordnesset
Nordlys i Skillefjorden sett fra Skillefjordnesset
Skillefjord dalen sett fra veien
Skillefjord dalen sett fra veien
MK eller MS Skillefjord - B-42467
MK eller MS Skillefjord - B-42467

Fra gammelt av fra år 1000-1300-tallet bodde det nærmere 250 mennesker i fjorden som levde av fiske og jordbruk, helt til Svartedauden kom til Norge på 1300-tallet, og fjorden nærmest ble utryddet for alle fastboende.

Tidlig på 1800-tallet begynte folk å trekke tilbake til fjorden, da det ble funnet kobber som ble utvinnet fra gruver oppe i dalen. Tømmer var også en nyttig råvare som ble hugget og solgt fra Skillefjorden helt fram til 1900-tallet.

Under 2. verdenskrig ble Skillefjorden flittig brukt av tyskerne for å gjemme unna store krigsskip og ubåter, og de hadde periodevis hovedbase inne i fjorden gjennom hele krigen. De fastboende og tyskere stasjonert, utvekslet tørka fisk og kjøtt under perioden. Ingen hus ble brent i Skillefjorden under krigen er det man vet av historie, men rester av tyskerbrakker ble brukt til å bygge sjøhus og kaianlegg som står den dag i dag[når?] i Skillefjorden, helt siden 1948.

Periodevis siden 1900-tallet har det vært fastboene i fjorden, med fiske og gårdsbruk som hovedinntektskilde.

Mellom årene 1948 - 1960 , så var 10 - 11 mental og tilbakestående pasienter plassert ut i Skillefjorden, helt fra Rønvik psykiatriske sykehus i Bodø, som mange andre plasser som på Kviby og Storekorsnes i samme tidsrom. Mange som benyttet seg av gratis arbeidskraft i denne perioden, og pasientene fikk jobbe mot betaling som husly og mat. Pasientene jobbet med å plukke stein, og rydde skog, som var de mest primære oppgavene som ble gitt, under deres opphold som pasienter i lag med den lokale befolkningen i denne perioden.

Fastboende og antall som er bosatt fast i Skillefjorden, har variert litt fra år til år. Antall fastboende i dag pr dags dato, er 3 fastboende.

I dag og utover er Skillefjorden primært et hyttefelt, med campingturisme på sommerstid. Området tilbyr både havfiske og fluefiske i Skillefjordelva, og et rikt jaktterreng året rundt. Reindrifta bruker også området når de samler inn rein etter vinteropphold for overføring til sommerbeite ute på øyene i Altafjorden.

M/K Skillefjord - Byggeår 1947

MK Skillefjord ligger nå fortøyd på vestsiden av Storholmen utenfor Florvåg på Askøy. Båten ble kjøpt i sin tid av Østfold fylkeskommunale grunnskole. Da lå den fortøyd oppe i Glomma i Fredrikstad. Båten eies i dag av en kar ved navn Alex som har tilknytning til Sandviken kystlag. Maskinelt og teknisk er den visst i bra stand, men der er mye råte nå.

Fauna

Av fauna som befinner seg i Skillefjordsdalen, eller er observert sporadisk, kan det nevnes dyr som gaupe, bjørn, hare, elg, rev, ulv, fiskeørn, ugle og lemen.

Skillefjorden har også en varig bestand av svartbak, polarmåke, havhest, havdykkender og tjeld som hekker fast i fjorden. Det har også blitt observert svaner og skarv på gjennomreise.

Av fiskearter som finnes fast i fjorden og av varig bestand, så er det torsk, sei, sjøørret, laks, steinbit, rødspette og kveite. Nise og kobbe er observert til tider innom fjorden på sommerstid.

Kongekrabbe er ennå ikke tatt i Skillefjorden pr dags dato,[når?] men vanlig krabbe er observert til tider.

Referanser

  1. ^ «Skillefjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 14. oktober 2016. 
  2. ^ Skillefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ «213/2 Skillefjordelva (Skirvvejohka)». nve.no -> Vann, vassdrag og miljø -> Verneplan for vassdrag. Norges vassdrags- og energidirektorat. 8. februar 2016. Besøkt 9. februar 2016. 

Kilder

Muntlige og skriftlige intervjuer med fastboende siden 1900 tallet som vet lokalhistorien, og fra historier som har gått i arv.

Eksterne lenker

https://www.facebook.com/Skillefjorden