Hopp til innhold

Bergsfjorden (Senja)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergsfjorden sommeren 2007.

Bergsfjorden er en ca. 15 kilometer lang fjord på ytre Senja i Troms. Hele fjorden ligger Berg kommune. Bergsfjorden har sitt utløp mot Norskehavet i nordvest og går innover i sydøstlig retning mellom landtungen dominert av Husfjellet mot nordøst og de tallrike Bergsøyan mot sydvest. Ved Flatneset dreier hovedfjordarmen mot øst og kalles videre innover Nordfjorden og Bergsbotn. Ved Flatneset fortsetter en fjordarm mot syd, som forgreiner seg i Lavollsfjorden og innløpet til den 6 kilometer lange Straumsbotn.[1]

Fjorden er preget av et mer åpent landskap enn mange av de andre fjordene på yttersida av Senja, og dette gjelder særlig for den ytre delen av fjorden. Bergsfjorden har dessuten en meget tallrik skjærgård, kalt Bergsøyan, og de største øyene er Ertnøya, Store Færøya og Kjøpmannsøya.

Langs nordsiden går fylkesvei 862 og fylkesvei 251 (Troms), og her ligger bygdene Bergsbotn, Skaland (som er kommunesenter i Berg), og Bøvær. Bøvær har en meget fin sandstrand. I sør går fylkesvei 86 gjennom bygdene Straumsnes, Finnsæter og Hamn. Den sørlige delen av Berg, som ligger rundt Bergsfjorden og Straumsbotn, hadde i 2007 totalt 370 innbyggere. Dette utgjør ca. 40 % av kommunens befolkning.

Fram til Skalandtunnelen og riksvei 864 (nå del av fylkesvei 862) åpnet i 1987, var det fergeforbindelse over Bergsfjorden, mellom Straumsnes og Skaland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk