Sjuja (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjenoppstandelseskatedralen og klokketårnet
Sjujas byvåpen

Sjuja (russisk: Шу́я) er en by i Ivanovo oblast i Russland. Den ligger ved elva Teza, rundt 25 km sørøst for Ivanovo. Innbyggertall: 62 449 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Sjuja nevnes første gang i historiske dokumenter i 1393. Fra 1403 ble området holdt av en gren av huset Suzdal, som fikk sitt navn «Sjuiskij» etter byen. I 1539 ble byen plyndret av Safagäräy av Kazan. I 1566 ble den overtatt av Ivan den grusomme som hans personlige eiendom i opritsjnina. I 1722 ble byen besøkt av Peter den store, som startet tekstilfremstilling i byen. Innen 1800-tallet hadde Sjuja blitt en av de største sentrene for behandling av lin, selv om den siden er blitt overgått av nabobyen Ivanovo.

Nikolo-Sjartomskijklosteret, som ligger tolv kilometer fra Sjuja, er et av de største klostrene i Russland. Klosteret ble første gang nevnt i 1425. Det har en katedral fra 1652 og et refektorium fra 1678. Klokketårnet i Gjenoppstandelseskatedralen er det høyeste frittstående klokketårnet i verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.