Opritsjnina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Områdene omfattet av opritsjnina ble stadig utvidet i perioden 1565-72

Opritsjnina (russisk опричнина) er betegnelsen på de russiske landområdene som ble styrt direkte av Ivan den grusomme i perioden fra 1565 til 1572. Betegnelsen kommer fra det gamle russiske ordet «опричь» (opritsj), som betyr «utenom».

Begrepet huskes i dag på grunn av styret til opritsjnikene, et brorskap utpekt av Ivan med den oppgave å kontrollere områdene. Opritsjnikene fikk frie hender, og satte i gang et terrorstyre som blant annet fullstendig ødela den gamle handelsbyen Novgorod.

Opritsjnina viste seg å bli en fiasko. Krig med nabostatene skapte i utgangspunktet urolige forhold, og på grunn av terrorveldet i områdene direkte under Ivan valgte mange bønder å flykte til andre deler av landet. Da store deler av landets beste jord ble liggende brakk økte kornprisen til det tidobbelte, med den virkning at Russland ble ytterligere destabilisert. Systemet var en suksess i den forstand at den skremte folket til full underkastelse under tsaren, men de økonomiske konsekvensene var så store at Ivan måtte gi opp prosjektet i 1572.