Sirenuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sirenuse
Sirenuse, eller Li Galli
Geografi
PlasseringTyrrenhavet
Antall øyer3
Større øyerGallo Lungo
Areal Tilsammen 0.08 km²
Administrasjon
LandItalias flagg Italia
Demografi
Befolkning0
Posisjon
Kart
Sirenuse
40°34′52″N 14°25′59″Ø

Sirenuse (italiensk: Le Sirenuse), også kjent som Li Galli (Gallos), er noen små øyer utenfor Amalfikysten i Italia, nær Positano og Capri. Øygruppen består av tre øyer, Gallo Lungo, La Castelluccia og La Rotonda. Navnet Sirenuse er antagelig en referanse til at dette var stedet (blant flere forslag) hvor de mytologiske sirene oppholdt seg.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Som nevnt består øygruppen av tre hovedøyer, Gallo Lungo som har form som en halvmåne, La Castelluccia (også kalt for Gallo dei Briganti) og den nær sirkelrunde La Rotonda. Nærmere kysten er det en fjerde øya, den ganske lille Isca, og finnes også framstående berg som såvidt stikker opp av havet som kalles for Vetara.

I middelalderen var det et kloster på Gallo Lungo og deretter et fengsel. Den russiske danseren Rudolf Nurejev (1938–1993) kjøpte denne øya i 1988 og tilbrakte sin siste år her. Deretter ble øya i 1996 kjøpt av hotelleieren Giovanni Russo.

Den italienske dramatikeren og skuespilleren Eduardo De Filippo (1900–1984) kjøpte Isca, og den er fortsatt eid av hans sønn.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Allerede i antikken ble området sett for seg som stedet hvor sirene bodde, som var noen kvinnelige vesener som trakk til seg sjøfolk med sin lokkende sang til de begikk skipsforlis. Disse sirene er nevnt med navn, Parthenope, Leucosia, og Ligeia. En av dem spilte på lyre, en av dem sang og den tredje spilte på fløyte. De er nevnt på 100-tallet f.Kr. av den greske geografen Strabon og rundt 120 e.Kr. av den greske poeten Straton fra Sardis. I antikke fortellinger ble sirene avbildet med fuglekropper og kvinnehoder, men middelalderens tolkninger av de samme historiene så dem som havfruer. Begrepene Sirenai og Sirenusai fra latinske Sirenusae betyr sirener, noe som indikerte både sirene i seg selv og deres bosted. Det moderne navnet Li Galli («Hanene») kan være, men ikke nødvendigvis, en referanse til fuglekroppene til antikkens sirener.

Sirenuse sett fra Sant'Agnello.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Berger, Diane (1999): Rivera Style. London: Scriptum Editions. ISBN 1-902686-01-2.
  • Fisher, Robert (2011): Close to Paradise – The Gardens of Naples, Capri & the Amalfi Coast. London: Frances Lincoln Limited. ISBN 978-0-7112-3038-5.
  • Sabella, Giuseppe; Sabella, Roberto (2010): Positano. Salerno: Matonti Editore.