Fliksidedøgnfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Siphlonuridae»)
Fliksidedøgnfluer
Nomenklatur
Siphlonuridae
Banks, 1900
Populærnavn
fliksidedøgnfluer,
svømmedøgnfluer
Hører til
Baetoidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 30 i verden, 14 i Europa, 5 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: nordlige halvkule
Inndelt i

Fliksidedøgnfluer eller svømmedøgnfluer (Siphlonuridae) er en familiegruppe av døgnfluene. Nymfene er kjent for å svømme fritt i vannmassene. Ved klekking vil subimagostadiet flyte opp til overflaten, hvorpå døgnfluen svømmer inn til land. Dette har bidratt til gruppens norske navn, svømmedøgnfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, slanke døgnfluer, oftest brunlige på farge. Hodet er forholdsvis stort, hos hannen med store, oppsvulmede fasettøyne. Vingene er lange og temmelig smale, som oftest glassklare, med markerte, mørke årer. Fra den bakerste lengdeåren i forvingen går det flere, korte, bølgete tverr-årer til bakkanten. Beina er spinkle, frambeina lange og tynne, bakfoten (tarsen) er lengre enn leggen (tibia). De voksne dyrene har to lange haletråder. Nymfene (najadene) er avlange, omtrent spoleformede, vanligvis gulbrune. Hodet har ganske store, runde fasettøyne. Langs bakkroppssidene har de bladformede trakégjeller med tydelige, mørke trakéer. De har tre sylindriske haletråder som er kortere enn bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denen familien lever mest i sakteflytende elver. Nymfene er aktive svømmere.

Fliksidedøgnfluer tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (Eng.). Ved klekking vil subimagostadiet flyte opp til overflaten, hvorpå døgnfluen svømmer inn til land. Der kryper den opp i vegetasjonen før imago klekkes.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det 5 arter. I 1993 ble det i bladet Insekt-Nytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz.[2] Familien Ameletidae har før blitt regbet til denne familien.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993
  2. ^ Puthz 1978.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]