Silpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Silpa (hebraisk: זִלְפָּה, «Hellende/lut») er i den hebraiske Bibelen (det gamle testamente) nevnt som ternen og slavinnen til Lea. Hun ble gitt til Jakob som hans elskerinne av Lea slik at slavinnen kunne føde Jakob barn på hennes vegne. Silpa fødte to barn med Jakob: Gad og Asjer.[1]

Silpa ble gitt som slave til Lea av hennes far Laban som bryllupspresang da hun giftet seg med Jakob.[2] I henhold til en del rabbinske kommentatorer av Mosebøkene var Silpa og Bilha (slavinne for Leas søster Rakel) yngre døtre av Laban, og således Lea og Rakels halvssøtre.[3]

I henhold til Rashi, en fransk rabbiner som kommenterte Tora1000-tallet, var Silpa yngre en Bilha, og Labans beslutning om å gi slaven til Lea var en del av det bedrag han benyttet for å lure Jakob til å gifte seg med Lea, den eldre datteren, framfor Rakel. Morgenen etter bryllupet forklarte Laban at «Vi gjør det ikke slik her hos oss at vi gir bort den yngste før den eldste.»[4] Om natten, for maskere bedraget, ga Laban den tilsørte bruden den yngste av ternene slik at Jakob skulle tro at han faktisk giftet seg med Rakel, den yngste av døtre.

Silpa opptrer også i striden mellom Jakobs hustruer om gi ham sønner. Lea fødte ikke flere barn etter sin fjerde sønn. Samtidig hadde Rakel til da ikke hadde født noen, men tilbød sin terne Bilha til Jakob slik slavinnen kunne fødte barn på hennes vegne. Etter at Bilha hadde født to barn, tok Lea opp den samme tanken, og ga Jakob sin terne Silpa til Jakob. Lea ga Silpas barn navn og var direkte involvert i deres oppfostring. Det er således ingenting som tyder på at Bilhas sosiale status endret seg, selv om delte seng med Jakob; hun var fortsatt slavinne og hadde ingen beslutning over sine barn.

Populærlitteraturen[rediger | rediger kilde]

Margaret Atwood har sin roman Tjenerinnens beretning (The Handmaid's Tale) fra 1987 gitt sin versjon av den bibelske fortellingen. Også Anita Diamants roman The Red Tent (1997) og Orson Scott Cards Rachel and Leah (2004) behandlet det samme emnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettbibelen: Første Mosebok 30:9[død lenke]
  2. ^ Nettbibelen: Første Mosebok 29:24[død lenke], 46:18[død lenke]
  3. ^ Pirke De-Rabbi Eliezer, xxxvi.
  4. ^ Nettbibelen: Første Mosebok 29:26[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]