Sigval Bergesen d.y.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sigvald Bergesen d.y.»)
Sigval Bergesen d.y.
Født27. apr. 1893[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død7. mai 1980[2]Rediger på Wikidata (87 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkipsreder Rediger på Wikidata
FarSigval Bergesen
SøskenOle Bergesen
NasjonalitetNorge

Sigval Bergesen d.y. (født 27. april 1893 i Stavanger, død 7. mai 1980) var en norsk skipsreder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sigval Bergesen startet sin karriere i farens rederi i 1916, men startet et eget rederi, Sigval Bergesen d.y. & co i 1936. Samme år kjøpte han tankskipet «President de Vogue» (omdøpt til «Bergesund»). Bergesen brukte krigen til å posisjonere seg i markedet, og innen 1950 hadde selskapet fire skip i sin flåte, innen 1955 syv, og seksten innen 1970.

Under andre verdenskrig fikk Bergesen eierskap i Rosenberg Mekaniske Verksted som var grunnlagt av hans far Sigval Bergesen d.e. og Knud Zimmer i 1897. I etterkrigstiden ble en rekke fartøy bygget for rederiet på verftet, frem til det ble solgt i 1970 til Kværner. Innen den tid var Bergesen ett av de største skipsrederiene i verden.

Sigval Bergesen d.y. var tett knyttet til selskapets drift til han var over 80 år, men i 1976 ble han tvunget til å trekke seg tilbake av helsemessige årsaker.

Etter hans død ble det opprettet et allmennyttig fond i Bergesen og hans kones navn – Sigval Bergesens d.y. og Hustru Nanki’s Almennyttige Stiftelse, som deler ut Bergesen d.y.s Almennyttige Pris.

Han var gift første gang med Ingerid Sømme, datter av Jacob D. Sømme og Helene Sofie Sørensen, og søster av Sven og Iacob D. Sømme.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Sigval_Bergesen[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ oppført som Sigval d.y. Bergesen, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://nbl.snl.no/Iacob_D_Sømme

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]