Sigtrygg Silkeskjegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sigtrygg Silkeskjegg
Konge av Dublin
Fødtca. 970
Dublin
Død1042 (72 år)
Dublin
BeskjeftigelseKonge Rediger på Wikidata
EktefelleSláine Ní Bhriain
FarOlav Kvåran[1]
MorGormflaith
unknown daughter of Scotland[1]
SøskenDonnchad mac Briain
BarnOlav Sigtryggsson
NasjonalitetIrland
Annet navnSigtrygg Olavsson
Regjeringstid9891036

Sigtrygg Olavsson, mest kjent som Sigtrygg Silkeskjegg (norrønt Sigtryggr Silkiskeggi) og i irske tekster for Sitric mac-Aulaffe, var sønn av kong Olav Kvåran Sigtriggson, eller ved hans irske navn Amlaíb Cuarán, og Gormflaith. Sistnevnte gjenkjennes fra Njåls saga som Kormloð. Det beskrivende tilnavnet ‘Silkeskjegg’ gir signaler om en mann med selvbevisst utseende og et velfrisert skjegg. Han var vikingenes leder i slaget ved Clontarf i 1014, skjønt flere kilder sier at han selv ikke tok aktivt del.

Olav Kvåran styrte som konge av Dublin fra 945 til han abdiserte etter slaget ved Tara i 980. Han døde i religiøs tilbaketrukkethet på Iona i 981.

I 989 etterfulgte Sigtrygg Silkeskjegg sin bror, Járnkné Olavsson, eller ved hans irske navn Glun Iarainn, som konge av Dublin. Járnkné hadde styrt fra 980 til 989, og i hans tid hadde Dublin, etter nederlaget ved Tara, indirekte akseptert overkongen Máel Sechnaill mac Domnaills overherredømme. Det ser ut som om Sigtrygg prøvde å hevde Dublins selvstendighet straks han overtok, Máel Sechnaill ledet en hær mot byen og beleiret den i tre uker. Sigtrygg ble tvunget til å akseptere vilkår som blant annet en fast avgift i gull til overkongen. (Det er uenighet om når dette skjedde, flere kilder mener det skjedde mens Járnkne fortsatt var hersker. Dublin feiret i 1988 millennium ut fra at byen kom under irsk kontroll i 988).

I 994 ble Sigtrygg Silkeskjegg fordrevet fra Dublin av et opprør ledet av Hymar (av Waterford?), men kom tilbake innen et år og fordrev Hymar.

I 998 gjorde hans onkel, kong Máelmorda av Leinster opprør mot Irlands overkonge, Brian Ború, og allierte seg med Sigtrygg og Dublin. I 999 ble Sigtrygg og Máelmorda beseiret av Brian i slaget ved Glen Mama. I fredsforhandlingene giftet Brian en av sine døtre til Sigtrygg og tok selv dennes mor, Gormflaith, til hustru.

I 1012 gjorde Maelmorda igjen opprør mot Brian, og Sigtrygg var igjen alliert med ham. Brian hadde i mellomtiden skilt seg fra Gromflaith, og det fortelles at hun sammensverget seg med sønnen mot Brian Ború. Hun skal blant annet ha vært den som fikk Sigtrygg til å søke støtte fra jarl Sigurd på Orknøyene og Brodir av Man. Konflikten møtte sitt klimaks i slaget ved Clontarf utenfor Dublin. Selv om irene seiret ble den aldrende Brian Ború drept, mens Sigtrygg selv skal ha vært trygt bak murene i Dublin.

Sigtrygg Silkeskjegg giftet seg med Slani ingen Briain O'Brien. De fikk følgende barn:

  • Olav (–~1030)
  • Harald (irsk Amlaíb (–1034)
  • Godfrid (eller Guthfrith, irsk Gofraid) (–1036)

Sigtrygg Silkeskjegg ble etterfulgt av Echmarcach mac Ragnaill (= «Hestemann» Ragnarsson) i 1036. Han døde i 1042.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Járnkné Olavsson 
Konge av Dublin
(9891036)
Etterfølger:
 Echmarcach mac Ragnaill