Sid Grauman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sid Grauman
Sid Grauman.jpg
Født17. mars 1879[1][2]Rediger på Wikidata
IndianapolisRediger på Wikidata
Død5. mars 1950[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
Beverly HillsRediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmskuespiller, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Sidney Patrick Grauman (født 17. mars 1879 i Indianapolis i Indiana, død 5. mars 1950 i Beverly Hills i California) var en amerikansk showmann som laget ett av Sør-Californias mest gjenkjennelige landemerker, Grauman's Chinese Theatre. Han var sønn av David Grauman, som døde i 1921 i Los Angeles i California, og Rosa Goldsmith (1853–1936).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Grauman var en ikke suksessfull gulleter i Klondike-gullrushet. Han hadde eid kinoer i Alaska og Nord-California, deriblant i San Francisco, før han bygget tre notable kinoer i Los Angeles: Million Dollar Theatre, Egyptian Theatre og til slutt Chinese Theatre, kjent for sin ekstravagante fasadedesign og inngangsparti med kjente personers hånd- og fotavtrykk. Grauman's Chinese Theatre er nå en av de mest besøkte stedene i Sør-California.

Grauman døde i Los Angeles den 5. mars 1950.[3]

Grauman var velkjent blant de største stjernene i Hollywood, og var regnet som en nær venn hos mange, deriblant Roscoe «Fatty» Arbuckle. Det var i Graumans kontor i Million Dollar Theatre at Arbuckle ringte politiet i San Francisco for å melde seg.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Grauman mottok en Æredsoscar i 1949 for å ha forbedret standarden for filmfremvisning. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6379 Hollywood Blvd. Han er gravlagt ved Forest Lawn Memorial Park Cemetery i Glendale i California.

Sid Grauman var en av de 36 opprinnelige grunnleggerne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Sid Grauman, 413
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Sid Grauman, w6wd6mkc
  3. ^ «Sid Grauman Dies. Theatre Owner, 70. 'Immortalized' Movie Stars by Recording Hand and Footprints in Wet Concrete». The New York Times. 6. mars 1950. «Sid Grauman, showman and theatre owner, who built the Egyptian and Chinese Theatres on Hollywood Boulevard, died today at the age of 70.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]