Bleach (manga)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bleach (ブリーチ, Burīchi) er en japansk tegneserie, manga, skrevet og illustrert av Tite Kubo. Den startet i det ukentlige japanske mangabladet «Shonen Jump» i august 2001.

Serien handler om femten år gamle Ichigo Kurosaki, en skoleelev med evnen til å se ånder(sjeler). Serien følger også Rukia Kuchiki, en shinigami (dødsgud, sjelesanker, medium). I starten av serien er fokuset på disse to figurene, men etterhvert som serien utviklet seg, går den dypere inn i sjelesankernes verden.

Serien er også blitt tegnefilm, anime, på fjernsyn. Det er også laget to OVA-er (original video animation), Fire animerte filmer, fem musikaler, ett kortspill og en rekke videospill. Animeen er nå 366 episoder er ca. 23 minutter hver. Serien er blant de mest populære seriene i USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien starter med at Rukia Kuchiki befinner seg på Ichigo Kurusakis soverom, og blir overrasket når hun finner ut at Ichigo kan se henne, siden vanlige mennesker ikke kan se dødsguder (Shinigami). Midt i samtalen blir de avbrutt av at begge merker at en hollow(en ond ånd) er i nærheten. Rukia prøver å bekjempe hollow-en, men blir alvorlig skadd. For at Ichigo skal ha en sjanse til å slå hollow-en, og dermed redde familien sin fra den, lar hun Ichigo få låne hennes krefter. Meningen var at han kun skulle få nok til å bekjempe hollow-en, men i stedet absorberer han ubevisst alle hennes krefter, noe som gjør at han vinner over hollow-en.

Neste dag dukker Rukia opp på Ichigos skole som utvekslingsstudent. Siden hun er i en gigai (en kunstig menneskekropp), kan hun bli sett av alle, og virker som et ordinært menneske. Siden Ichigos sjel var så sterk at den absorberte alle hennes krefter, kan hun ikke dra tilbake til sin egen verden, Soul Society (尸魂界(ソウル・ソサエティ), Sōru Sosaeti). Mens hun venter på at hun skal få tilbake kreftene sine, må hun bo i menneskenes verden, og Ichigo må gjøre Rukias jobb, som går ut på å bekjempe hollow-er og guide sjeler til Soul Society.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Alle karakterene i Bleach er «sjeler». Levende mennesker har sjelene i kroppene sine, mens sjeler utenfor kroppen har dem i en form laget av åndepartikler (霊子, reishi). Disse formene imiterer menneskelig anatomi, men de eldes saktere og lever derfor lengre. Det er mange forskjellige typer ånder i Bleach, med hvert sitt visuelle tema og hver sin kampteknikk.

Hovedfigurer[rediger | rediger kilde]

 • Ichigo Kurosaki (黒崎 一護, Kurosaki Ichigo). Stemmer av Masakazu Morita (japansk) og Johnny Yong Bosch (engelsk). Hovedfiguren i Bleach. En ganske vanlig tenåring, bortsett fra at han har orange hår, kan se ånder, og er tvunget til å være vikar for Rukia og da jobbe som sjelesanker. Blir kalt Strawberry (jordbær på engelsk) på grunn av at ichigo betyr jordbær. Han har opparbeidet seg et rykte for å være bråkmaker, men egentlig ønsker han bare å beskytte alle rundt seg. Etter at han absorberte Rukias krefter, ble han bare sterkere og sterkere, og selv om han ikke klarer å kontrollere disse og holde dem inne, minker ikke kreftene hans av den grunn.
 • Rukia Kuchiki (朽木 ルキア, Kuchiki Rukia). Stemmer av Fumiko Orikasa (japansk) og Michelle Ruff (engelsk). Rukia Kuchiki ble sendt til Karakura, Ichigos hjemby, for å bekjempe hollow-er. Selv om hun ser ut som en tenåringsjente, er hun egentlig ca. 150 år gammel. Når Ichigo tar alle hennes krefter kvelden de først møtes, har hun ikke annet valg enn å fortsette å bo i Karakura og midlertidig leve som et normalt menneske. På dagtid går hun i Ichigos skoleklasse under dekke av å være utvekslingsstudent, mens hun sover i Ichigos skap om natten. Imellom alt dette lærer hun Ichigo hvordan han skal fylle hennes plass som sjelesanker. Hun liker å illustrere sine forklaringer ved hjelp av tegninger med kaniner, men er ikke en særlig flink tegner.
 • Orihime Inoue (井上 織姫, Inoue Orihime). Stemmer av Yuki Matsuoka (japansk) og Stephanie Sheh (engelsk). Orihime Inoue er en av Ichigos klassekamerater. De er gode venner fordi de begge er god venn med Tatsuki Arisawa. Hun og broren, Sora, flyktet fra et voldelig hjem da Orihime var liten, og siden bodde hun med broren sin. Siden broren døde for noen år siden, har hun bodd alene. Hun var egentlig et vanlig menneske, men da Ichigo ubevisst tok Rukias krefter og ble en sjelesanker, klarte han ikke å holde disse inne. Derfor er det mange i Ichigos klasse som har absorbert disse, og har på denne måten fått visse psykiske evner. Orihime er en av disse, og kan både angripe fienden, danne et beskyttende skjold og helbrede. Hun misliker å skade andre, og er derfor heller ikke egnet i kamp. Derimot er hun en av de flinkeste til å helbrede skader i Bleach, med evnen til å komplett helbrede en kropp uansett hvor alvorlig den er skadet.
 • Yasutora "Chad" Sado (茶渡 泰虎, Sado Yasutora). Stemmer av Hiroki Yasumoto (japansk) og Jamieson Price (engelsk). Yasutora Sado, kalt Chad, er en av Ichigos få venner fra skolen. Han er både japansk og mexicansk, og høyere enn de fleste. Selv om mange frykter ham på grunn av hans styrke og høyde, slåss han kun hvis det er for å beskytte andre. Dette er fordi hans bestefar fortalte ham at han måtte bruke sin styrke rett. Akkurat som Orihime hadde ikke Chad evnen til å se ånder før han absorberte litt av Ichigos krefter. Han merker først at han kan se hollow-er når en av dem angriper noen barn mens han er tilstede. Chads evne er at hans høyre arm blir sterkere og styrket av stål, og med denne kan han bekjempe hollow-er. Senere utvikler han evnen til å skyte store mengder energi ut fra sin venstre arm.
 • Kisuke Urahara (浦原 喜助, Urahara Kisuke). Stemmer av Shinichiro Miki (japansk) og Michael Lindsay (engelsk). En mystisk fyr med lett sinn. Hans kjennemerke er hatten som skygger for øynene hans, og hans tresandaler. Blir også derfor kalt «Hatt og tresko» av Ichigo i starten. Kisuke driver Urahara Shoten, en godteributikk som også selger overnaturlige varer til sjelesankere. Til tross for sin optimistiske natur er han en av de mest betydningsfulle figurene i Bleach. Han vet mer enn de aller fleste om sjelesankere og Soul Society, og med denne kunnskapen hjelper han hovedpersonene. Han trener Ichigo før hans avreise til Soul Society.
 • Uryū Ishida (石田 雨竜, Ishida Uryū). Stemmer av Noriaki Sugiyama (japansk) og Derek Stephen Prince (engelsk). Selv om han på overflaten kun virker som klassens ensomme geni, er Uryū en Quincy, en etterfølger av en slekt med hollow-jaktende bueskyttere. Han bærer nag mot alle sjelesankere, inkludert Ichigo. Etter hvert ser han Ichigo i et annet lys, og blir så en alliert og en vennlig rival. Uryū er også meget flink til å sy og reparere dukker og klær, og er med i en syklubb på skolen, en klubb også Orihime er medlem av.
 • Renji Abarai (阿散井 恋次, Abarai Renji). Stemmer av Kentarō Itō (japansk) og Wally Wingert (engelsk). Renji Abarai er sjelesanker og løytnant av sjette kompani i Soul Society. I starten er han en farlig fiende, som må velge mellom lojaliteten til sitt kompani og lojaliteten til barndomsvennen Rukia. Han både respekterer og hater sin kaptein, Byakuya Kuchiki, som han en dag ønsker å slå i kamp.

Figurgrupper[rediger | rediger kilde]

 • Mennesker: Menneskene i Bleach er veldig lik menneskene i det moderne Japan, og de fleste av dem kan ikke se ånder i det hele tatt. Imidlertid kan ånder innta kunstige menneskekropper, kalt gigai, og kan da bli sett av mennesker. Bare en av hvert femti tusende menneske kan på en eller annen måte merke nærværet til en ånd, men bare en tredjedel av disse kan se dem klart, og bare de sterkeste kan snakke til dem eller ta på dem. Enkelte har naturlig evnen til både å sanse dem og styrken til å bekjempe dem. Ordinære mennesker kan skaffe seg evnen til å omgås ånder ved å være nær en med stor, sprituell energikilde, som Ichigo.
 • Wholes: Vennlige ånder i Bleach er kjent som wholes (det engelske ordet for hele og antonymet til hollows, tomme). I den offisielle engelske oversettelsen av Bleach brukte man navnet whole, men ble før det omtalt som plus. En whole er ånden til en avdød person. En lenke, kjent som Skjebnens lenke (Chain of Fate, 因果の鎖, inga no kusari), stikker fram fra brystet og binder den gode ånden til et sted, et objekt eller en person som de var knyttet til da de fremdeles var i live. Sjelen kan bevege seg mer fritt hvis denne lenken er brutt, men da begynner til gjengjeld lenken å ruste. Vanligvis blir disse sjelene sendt til Soul Society gjennom et ritual kalt sjelebegravelse (魂葬, konsō) før denne rustingen skjer, men hvis dette ikke skjer, og lenken ruster bort, får den gode ånden et hull i brystet, og er ikke lenger god. Slike ånder blir da gale og ender opp som onde ånder kalt hollows. Hvis lenken blir revet ut, blir også ånden en hollow.
 • Shinigami: Oversatt blir dette sjelesankere, eller dødsguder (soul reaper på engelsk). Sjelesankere har som jobb å utføre sjelebegravelser på ånder og dermed sende dem videre til Soul Society. I tillegg har de også som jobb å bekjempe hollow-er for å beskytte sjelene til både avdøde og levende ånder, og opprettholde balansen mellom de ulike verdenene i Bleach-universet. Sjelesankere er sjeler med høy åndelig styrke, og kan ikke, akkurat som andre ånder, bli sett av vanlige mennesker. De bruker sine zanpakutō, sverd som er manifestasjoner av eierens spirituelle krefter, til å utføre sjelebegravelser. Hver zanpakutō har sitt navn, og det er viktig å bli kjent med sin zanpakutō, slik at man kjenner dens svakheter og styrker. Sjelesankere bruker sine zanpakutō i kamp, men kan også utføre magi kalt kidō. For å utføre kidō må man først si en besvergelse, men de beste sjelesankerne kan utføre kidō uten besvergelse. Visse sjelesankere ender opp som en type hollow, med like krefter, men med muligheten til å ta av seg den masken som er kjennetegnet til en hollow. Denne lille gruppen av sjelesankere kaller seg for vizard.
 • Hollow: (Hollow er det engelske ordet for tom, og altså antonymet for whole, eller hel.) Dette er hovedmostanderne i Bleach. Mens whole-er er sjelene til avdøde mennesker, og vennligsinnede, er hollow-er onde. Når en avdød sjel er for knyttet til noe, og ikke klarer å forlate sin verden, ender den til slutt opp som en hollow og får et hull i brystet, et tegn på at den har mistet hjertet. Videre varierer hollow-er i form, men kjennetegnet er at de alle bærer en hvit maske som skjuler ansiktet. I tillegg har alle et monsteraktigutseende. Hollow'ene bor i Hueco Mundo (Hueco Mundo er «nisjeverden» på norsk, dvs. en verden som passer for hollow-ene) (mens gode sjeler bor i Soul Society, bor de onde i Hueco Mundo), men drar til menneskenes verden når de er sultne. Hollow-er livnærer seg på sjeler, uansett om de tilhører levende eller døde. De sjelene som blir spist av en hollow, blir selv hollow-er. Hollow-er kan ikke bli sett av vanlige mennesker, akkurat som sjelesankere, men kan lett tape i kamp mot sjelesankerne. De fleste er ikke særlig sterke, og er heller ikke særlig intelligente. Allikevel er det flere typer hollow-er. Hvis mange nok hollow'er samler seg, smelter de sammen og blir til en menos grande (spansk for «mindre store»). Disse er sterkere, men ikke særlig raske eller smarte. Enda høyere opp enn menos grande er arrancar-ene. Arrancar-ene har klart å ødelegge masken sin, og har på denne måten fått evnen til å kunne resonnere. Arrancar'ene er intelligente og fornuftige, men er også mye sterkere enn alle andre hollow-er, og også de fleste sjelesankere. Mens vaizard oppnår evner lik de hollow-ene har, oppnår arrancar evner lik de sjelesankerne har. Arrancar'ene har også zanpakutō, men disse fungerer annerledes enn de sjelesankerne har, og kan heller regnes som en rak motsetning. Arrancar-ene er nummerert etter styrke hvor én er best, og hvor de beste er kalt espada (espada er det spanske ordet for sverd). Arrancar-ene har også et menneskelig utseende, noe vanlige hollow-er ikke har.
 • Quincy: Quincyene er en klan av spirituelt sterke mennesker som en gang i tiden kjempet mot og drepte hollow-er ved hjelp av buer laget av spirituell energi. Quincyer får sin energi ut fra omgivelsene, fordi de absorberer energi fra omgivelsene rundt seg og omdanner den slik at den kan brukes i kamp. I motsetning til sjelesankere, som ikke dreper hollow-er, men renser sjelene deres og sender dem til Soul Society, dreper Quincyene hollow-er, og de går da ut fra syklusen. På grunn av dette, skapte de en ubalanse mellom verdenene, noe som satte hele verden i fare. Derfor satte Soul Society i gang en utrensking av alle Quincyene, og for tiden vet man kun om to nålevende Quincyer, hvorav den ene er Ichigos klassekamerat, Ishida Uryuu.
 • Kunstige sjeler: Kunstige sjeler eller modifiserte sjeler er en type masseproduserte sjeler som Soul Society bruker for å tvinge sjelesankere til å forlate sine gigai. Mens de er ute av sine gigai, vil den kunstige sjelen styre gigai-en og få den til å oppføre seg normalt. De kan også brukes til å tvinge whole-er til å forlate sine kropper når de er døde. I mangaen finnes det i tillegg en modifisert sjel, Kon, og tre til i animeen. Disse kommer fra et prosjekt der sjelesankerne modifiserte noen sjeler slik at de, når de ble plassert i en død kropp, fikk bedret for eksempel fart eller styrke, slik at de kunne bekjempe hollow-er. Ideen var at de skulle danne en hær av disse modifiserte sjelene som kunne bekjempe hollow-er, men tanken på å bruke døde kropper i denne kampen ble senere avkastet. Derfor ble alle modifiserte sjeler kastet, og kun noen av disse overlevde. I Bleach bor disse i bamser.
 • Bount: Bount fantes kun i animeen, lagd fordi animeen hadde tatt igjen mangaen, og derfor trengte fyllmateriale. Bount-er er en klan av mennesker med høy spirituell energi og spesielle evner. De ble laget av sjelesankerforskere på jakt etter en måte å skape evig liv. Bount-er livnærer seg på menneskesjeler for å overleve, og kan på denne måten teknisk sett oppnå evig liv. Bount-er hadde egentlig en regel som kun ga dem lov til å livnære seg av sjeler fra de døde, men disse var ikke like næringsgivende som de til de levende. Derfor bestemte de siste Bount-ene seg for å livnære seg av de levendes sjeler, slik at de kunne bli enda sterkere. Hver Bount bruker en slags «dukke» i kamp, og hver dukke har sin spesielle evne, avhengig av hvilken evne Bount-en har. Hver dukke er unik, og hvis dukken dør, dør også Bount-en den er knyttet til.
 • Vaizard: Vaizarder er shinigamier som har gjennomgått en ufullstendig hollowfisering og har dermed blitt en miks av shinigami og hollow. I normal tilstand er de ugjenkjennelige fra shinigamier, men for å få tilgang på hollowkrefter trekker de frem en hollowmaske. Dette tillater dem å opprettholde shinigamievner i tillegg til hollowkrefter. Alle de kjente Vaizardene var opprinnelig løytnanter og kapteiner av Gotei 13, men siden de besitter krefter til hollower, blir ansett som forrædere og kriminelle. Til tross for deres status blant shinigamiene, sloss de mot Aizen ved Fake Karakura Town. Ichigo Kurosaki har også Vaizard krefter.
 • Fullbringere: Det er mennesker som har blitt født av hollows. Mødrene deres har blitt hollow med dem i magen og født dem mens de var hollows.

Noen ord og begreper[rediger | rediger kilde]

Zanpakutō = Shinigamienes sverd.

Shikai = Den andre formen til Shinigamienes zanpakutō.

Bankai = Den ultimative formen til Shinigamienes zanpakutō.

Soul Society = Soul Society er stedet hvor døde menneskers sjeler kommer til (hvis de ikke blir til hollow), og det er også her shinigamiene befinner seg.

Reiatsu = Det spirituelle trykket som enhver rase av bleach-karakterene utstråler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]