Sherlock Holmes (2009)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sherlock Holmes
Generell informasjon
SjangerAction-eventyr
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiGuy Ritchie
ProdusentJoel Silver
Lionel Wigram
Susan Downey
Dan Lin
ManusforfatterManus:
Michael Robert Johnson
Anthony Peckham
Simon Kinberg
Historie:
Lionel Wigram
Karakterer:
Arthur Conan Doyle
MusikkHans Zimmer[1]
SjeffotografPhilippe Rousselot
KlippJames Herbert
Foran kamera
MedvirkendeRobert Downey jr.
Jude Law
Rachel McAdams
Mark Strong
Annen informasjon
Budsjett80 millioner USD[2]
Prod.selskapSilver Pictures
Premiere25. desember 2009 (USA)
26. desember 2009 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Sherlock Holmes er en amerikansk action- og eventyrfilm fra 2009 basert på Arthur Conan Doyles fiktive karakter med samme navn. Filmens handling er ikke basert på et enkeltverk av forfatteren men henter derimot viktige handlingselementer fra flere av hans romaner.

Filmen er regissert av Guy Ritchie, og hovedrollene spilles av Robert Downey jr. som Sherlock Holmes og Jude Law som Dr. Watson. Filmen hadde verdenspremiere 25. og 26. desember 2009. Oppfølgeren Sherlock Holmes: A Game of Shadows ble gitt ut i USA den 16. desember 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1891 i London forhindrer detektiven Sherlock Holmes (Robert Downey Jr) og hans kollega John Watson (Jude Law) drapet på en kvinne. Drapsmannen Lord Henry Blackwood (Mark Strong) har tidligere drept fem andre unge kvinner på samme måte. Kort tid senere kommer inspektør Lestrade (Eddie Marsan) og politiet for å arrestere Blackwood. Tre måneder senere ser Watson frem til å gifte seg og flytte ut av leiligheten han deler med Sherlock Holmes i Baker Street. I mellomtiden har Lord Blackwood blitt dømt til døden. Han ber om å få møte Holmes, og han advarer om tre dødsfall som vil finne sted i løpet av kort tid og som vil føre til store forandringer i verden. Blackwood blir deretter henrettet og erklært død av doktor Watson.

Tre dager senere får Holmes besøk av Irene Adler (Rachel McAdams), en profesjonell tyv og hans tidligere motstander, som ber ham finne en savnet mann ved navn Luke Reordan. Da hun går sin vei følger Holmes etter henne idet hun møter sin hemmelige arbeidsgiver, som vi ikke ser identiteten til. Den hemmelige mannen sier at Reordan er nøkkelen til Blackwoods planer. Blackwoods grav har blitt ødelagt fra innsiden, og Reordan blir funnet drept i graven hans. Blackwood har blitt observert i levende live, og dette forårsaker offentlig panikk. Etter flere ledetråder på liket til Reordan, besøker Holmes og Watson leiligheten til Reordan hvor de oppdager at han hadde forsøkt å fusjonere vitenskap med magi.

Etter å ha overlevd en kamp med Blackwoods menn, blir Holmes tatt med til Temple of the Four Orders, ett hemmelig brorskap med betydelig politisk innflytelse. De tre lederne - Lord Chief Justice Sir Thomas Rotheram, USAs ambassadør Standish, og Storbritannias innenriksminister Lord Coward - ber Holmes stoppe Blackwood, som tidligere var medlem av brorskapet deres. Sir Thomas Rotheram og ambassadør Standish blir senere drept gjennom tilsynelatende overnaturlige metoder utført Blackwood fordi han vil ha kontroll over broskapet. Blackwood planlegger å styrte den britiske regjeringen, og deretter erobre USA og resten av verden. Han lokker Holmes inn i en bygning, hvor han finner Irene Adler kneblet og lenket til en krok, og han klarer å redde henne. Imidlertid blir Watson skadet i en serie eksplosjoner satt opp av Blackwood. Lord Coward, som var i ledtog med Blackwood hele tiden, utsteder en arrestordre på Sherlock Holmes.

Holmes går i dekning og studerer Blackwoods ritualer, og han konkluderer at Blackwoods neste mål er det britiske parlamentet. Holmes lurer Lord Coward til å avsløre at planen er å drepe alle medlemmene av parlamentet. Holmes, Watson og Adler oppdager en maskin under Palace of Westminster som er basert på Luke Reordans vitenskapelige eksperimenter. Maskinen skal sende cyanid-gass inn i parlamentet, og drepe alle. Men Blackwood og hans støttespillere vill overleve fordi Blackwood har en motgift. Samtidig som Holmes og Watson slåss mot Blackwood og hans menn, fjerner Adler cyanid-beholderen fra maskinen. Blackwood og Coward innser at planen deres har sviktet. Coward blir arrestert, og Blackwood stikker av.

Holmes møter Adler på toppen av Tower Bridge, og de blir overrasket av Blackwood. Holmes og Blackwood slåss, og Blackwood blir viklet inn i en kjetting, faller ned fra broen og han blir hengt over Themsen. Holmes forklarer det vitenskapelige bak Blackwoods metoder. Adler forklarer at hennes arbeidsgiver er professor Moriarty, og hun advarer om at Moriarty er like intelligent som Sherlock Holmes, men langt mer utspekulert. I det Watson er opptatt med å flytte ut av leiligheten i Baker Street kommer politiet med en rapport om en død politimann som ble funnet i nærheten av maskinen til Blackwood. Professor Moriarty brukte konfrontasjonen mellom Adler, Watson og Blackwood som en avledningsmanøver mens han tok en veldig viktig komponent fra maskinen. Sherlock Holmes ser frem til denne nye saken og en ny fiende.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hans Zimmer. Awards and Nominations» (PDF). The Gorfaine/Schwartz Agency, Inc. Arkivert fra originalen (PDF) 6. januar 2010. Besøkt 3. januar 2010. 
  2. ^ «Guy Ritchie hopes hard work pays off with 'Holmes'». Associated Press. Yahoo! Movies. 22. desember 2009. Besøkt 3. januar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]