Li Zicheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Li Zicheng (kinesisk: 李自成; hanyu pinyin: Lĭ Zìchéng, Wade–Giles: Li Tzu-ch'eng, opprinnelig Li Hóngjī, født 22. september 1606 i Mizhidistriktet nær Yan'an i Shaanxi i Kina, død i 1644 eller 1645) var en opprørsleder på den tid da Ming-dynastiet brøt sammen. Han tok tilnavnet Chuǎng Wáng (den omreisende konge). Han utropte seg selv til keiser etter at den siste Ming-keiseren begikk selvmord i 1644, men ble drept kort tid etter.

Li vokste opp som gjeter i Shaanxi. I tyveårsalderen lærte han seg å ri og til å skyte med pil og bue, og begynte å samle bøndene rundt seg i 1630. På tre år klarte han å skape en hærstyrke på mer enn 20 000 mann. Li-opprørerne gikk så til angrep og tok livet av embedsmenn i Henan, Shanxi og Shaanxi.

I april 1644 plyndret Lis opprørere Ming-dynastiets hovedstad Beijing, og den siste Ming-keiseren begikk selvmord. Da utropte Lǐ Zìchéng seg til keiser av Shun-dynastiet. Dette dynastiet ble det aldri noe med, for hans hær led nederlag allerede den 27. mai 1644 da mandsjuene og Wu Sangui rykket inn. Enten begikk han selvmord, eller – og det er bedre belagt i kildene – ble han drept av mingvennlig bondemilitia i Hunan under flukten etter nederlaget.

At han etter nederlaget gikk i kloster og ble munk, er bare en folkelig myte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]