Shanghai World Financial Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shanghai World Financial Center
Shanghai Tower view 2016 4.jpg
Beliggenhet
Adresse100 Century Avenue, Pudong, Shanghai, China
Land KinaRediger på Wikidata
OmrådePudong
KommuneShanghai
Historiske fakta
EierShanghai World Financial Center Co.
Arkitekt Kohn Pedersen FoxRediger på Wikidata
Stilretningneofuturisme
Påbegynt1997
Ferdigstilt2008
Bygningsdata
Høyde492 meter
Etasjer101
Gulvareal381 600 m²
Kart

Shanghai World Financial Center
31°14′12″N 121°30′10″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Shanghai World Financial Center (kinesisk: 上海环球金融中心; pinyin: Shànghǎi huánqiú jīnróng zhōngxīn) er en skyskraper i Shanghai i Kina. Det 492 meter høye bygget rommer kontorer og et hotell. Det sto ferdig i 2008. Tårnet, som ligger i Lujiazui i bydistriktet Pudong, er dermed den fjerde høyeste skyskraperen i Kina og den åttende høyeste i verden. I 100. etasje, over det karakteristiske hullet, ligger verdens fjerde høyest beliggende menneskeskapte utsiktspunkt hvor allmennheten har tilgang (474m). Høyest (561m) er det nye nivået i Shanghai Tower, åpnet i 2016.

Skyskraperen er tegnet av arkitektfirmaet Kohn Pedersen Fox Associates og East China Architecture and Design Institute og startet bygging i 1997. Under Asia-krisen ble imidlertid byggingen stanset på grunn av den økonomiske situasjonen, og først i februar 2003 fortsatte byggingen.

Designet[rediger | rediger kilde]

Shanghai World Financial Center - under byggingen

Shanghai World Financial Center har et unikt design. Det store «hullet» øverst i bygningen skal minske luftmotstanden, så bygningen kan motstå det harde været på østkysten av Kina. Men det har også ført til en politisk konflikt. Det var de som mente at det planlagte runde hullet øverst i bygningen symboliserte morgensolen i det japanske flagg, dermed måtte utformingen gjøres om slik at hullet ble rektangulært (og bygningen ble snarlikt en gigantisk flaskeåpner).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]