Shadowdale BBS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shadowdale BBS, lokalisert på Sotra, og senere Bergen i Hordaland, var på midten av 1990-årene en av Norges mest kjente og mest kontroversielle elektroniske oppslagstavler. BBSen var et samlingspunkt for datanerder, rollespillfolk og black metal-fans fra hele landet.

Raid og redaktøransvar[rediger | rediger kilde]

Midt på 90-tallet var det flere BBS-raid i Norge i forbindelse med å slå ned på piratkopiering og straffeforfølge BBSer som spredte manipulerte pornografiske bilder av kongefamilien. Det store flertallet av brukerne var i tenårene.

Dette var pre-internet og forståelsen av BBS og elektronisk kommunikasjon blant media og de styrende var svært mangelfull. Shadowdales profil som anarkistisk samlingsplass oppstod som en reaksjon på disse raidene, der de som ledet BBSen etablerte en uttalt målsetning om å strekke et uklart lovverk så lang som overhodet mulig uten å bryte loven. Bl.a. var redaktøransvaret i forhold til digitale medier en av de temaene Shadowdales aktiviteter ønsket å få diskusjon om. I en hovedfagsoppgave uttaler bl.a. Sysopene følgende:

"Eg synest det forslaget [om redaktøransvar for sysopar] virker veldig lite gjennomtenkt. For vi er distributører, vi er ikkje redaktører. Det er jo et paradoks det der, at hvis Gateavisa trykker en oppfordring til bruk av dop, så de ofte gjør i Gateavisa da – det blir jo solgt gjennom Narvesen – så får Narvesen ingen problemer der. Men redaktøren for Gateavisa kan få problem. Men – hvis eg tar samme artikkel opp der, fra Gateavisa og legger den inn på basen og distributerer videre her, så er det eg som får problemet. Gateavisa får ingen problemer. Så eg tror de folkene – Åse Kleveland og den gjengen der – vet ikke hva de snakker om i det hele tatt."

Informasjon om narkotika, hjemmelagede bomber og satanistiske ritualer ble spredt fra oppslagstavlen. Shadowdale BBS fikk mye omtale i norske riksaviser og TV, blant annet Aftenposten og TV 2. Oppslagene i media førte ved flere anledninger til at mange grupperinger, spesielt innen de kristne miljøene, aksjonerte for å fjerne BBSen og det som ble påstått å være illegalt materiale. Det kom aldri til at noe av innholdet eller forvaltningen av innholdet ble prøvet og de få politianmeldelsene som ble lagt inn for å stoppe BBSens ble henlagt. Henlagte politianmeldelser og utallige medieoppslag fungerte som en katalysator for BBSens popularitet.

Satanisme og okkultisme[rediger | rediger kilde]

Samtidig med basens økende popularitet var satanisme et tema som var svært aktuelt i samfunnsdebatten, spesielt gjennom Grevens (Varg Vikernes) oppfordringer til å brenne kirker. Dette førte til at man på basen etterhvert kunne finne beskrivelser av satanistiske ritualer og annet stoff om okkultisme. Databasen reklamerte selv med at den hadde «størst kompetanse innen okkultisme/satanisme» i Norge. I et eget konferanseområde diskuterte man alt fra selvmord til ofringsritualer og kirkebranner.

Ryktet om en anarkistisk og "satanistisk" BBS med det som på den tiden må anses for å være svært stort utvalg av bøker og tekstfiler, spredde seg også utenfor Norges grenser og medvirket til at Shadwodale ble et samlingssted også for selverklærte satanister med tilholdssted utenfor Norge. Ifølge Aftenposten fungerte Shadowdale som informasjonsbank for satanister fra hele Norden. Ansamlingen av "satanister" førte også til at en rekke kristne miljøer også var aktive på databasen.

Treff[rediger | rediger kilde]

BBSen ble etterhvert flyttet inn til Bergen og det ble avholdt flere såkalte "basetreff". Basetreffene på Shadowdale var populære og det kom tilreisende fra hele landet. Det største av disse fylte opp utestedet Garage og hadde rundt 200 deltagere. Medlemmer av BBSen laget også en rekke materiale knyttet til basen, som flyere, bilder og musikk.

Teknologi og personale[rediger | rediger kilde]

Shadowdale BBS kjørte BBS-systemet ABBS. Sysop var Anders Ulveseth og Cyberpope. Henry Leirvoll fungerte som cosysop, under pseudonymene Lord Azazel og Kulde. Trixter og Merlin var også cosysoper. Cyberpunky fungerte i en periode som mentor, coach og edderkopp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]