Sevjefluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sevjefluer
Nomenklatur
Periscelididae
Populærnavn
sevjefluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: 20,
en eller to arter i Norge
Habitat: i skog, knyttet til sevje som flyter ut fra sår på trær
Utbredelse: Europa, Nord-Asia, Nord-Amerika, Sør-Amerika
Inndelt i

Sevjefluer (Periscelididae) er en liten familie av små fluer som er knyttet til sevje som flyter ut fra sår på løvtrær, et habitat de deler med de nærtbeslektede familiene almesevjefluer Aulacigastridae og trolig også Stenomicridae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2,5– 5 mm), forholdsvis slanke fluer. Hodet er stort og bredt, like bredt som brystet, med store fasettøyne. Pannen er bred med 1-2 lange og kraftige børster ved innerkanten av hvert fasettøye. De sitter også et par kraftige børster mellom de tre punktøynene (ocelli) i pannen. Antennen er tre-leddet, det andre leddet former en hette over det tredje leddet og har en eller flere korte, kraftige børster på oversiden. Det tredje leddet er avrundet, nokså sterkt hårete, med en fjærgrenet antennebørste (arista) som sitter på oversiden nær roten. Kinnbørster (vibrissae) mangler. Brystet (thorax) er bestøvet, matt glinsende, og har flere kraftige børster. Vingene er brede, vanligvis uten fargeflekker. Beina er korte og kraftige, fremlåret (femur) er fortykket med flere rekker av lange, utstående hår. Beina er nokså tett kledt med lange hår, men mangler kraftige børster. Bakkroppen er sylindrisk, ofte med tydelige støvflekker. Larvene er nokså flate, tilspisset i hodeenden, oppdelt i 11 segmenter. Hvert segment har 1-3 par piggete, fingeraktige utvekster på sidene. På det bakerste segmented sitter et par åndehull (spirakler) ytterst på hver sin utvekst som ligner de ellers på kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i utflytende sevje fra løvtrær, og de voksne fluene er også å finne nær larvehabitatet. I motsetning til almesevjefluer kan periscelididene ikke leve i tykk og seig sevje, kanskje fordi de mangler aulacigastride-larvenes lange ånderør som kan strekkes ut til overflaten. Periscelididene ser bare ut til å trives i fersk og ugjæret sevje. Også de voksne fluene drikker sevje. Larvene kan gå i dvale om sevjestrømmen de lever i tørker ut, og våkne opp igjen om sevjen på ny begynner å strømme. Disse fluene ser ut til å ha en lang utviklingstid, og overvintrer to ganger, som egg og som utvokste larver eller pupper. De voksne insektene klekkes den andre våren. Periscelididae er regnet for å være forholdsvis sjeldne fluer.

Systematisk inndeling/nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 19. april 2021. Besøkt 19. april 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mathis, W.N. og Papp, L. 1998. Family Periscelididae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 285-294. Science Herald, Budapest.
  • Rognes, K. og Hansen, L.O. 1996. Further records of rare flier from Norway (Diptera: Periscelididae, Stratiomyidae, Scathophagidae, Muscidae, Fanniidae, Calliphoridae, Rhinophoridae, Sarcophagidae, Tachinidae). Fauna norvegica Serie B 43: 75-79.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]