Sertralin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sertralin
Sertraline Structural Formulae.png
Sertraline-3D-balls.png
Systematisk (IUPAC)-navn
(1S)-cis-4-(3,4-diklorfenyl)-1,2,3,4-tetrahydro-
N-metyl-1-naftalenamin
Identifikatorer
CAS-nummer79617-96-2
ATC-nummerAB06 N06 AB06
PubChem68617
DrugBank01104
ChemSpider61881
Kjemiske data
FormelC₁₇H₁₇Cl₂N
Molmasse305,074 g/mol
SMILESCNC1CCC(C2=CC=CC=C12)C3=CC(=C(C=C3)Cl)Cl
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever (N-demetylering)
Halveringstidca. 26t
UtskillingUrin
Terapeutiske data
Lovlig statusC-Preparat; reseptpliktig legemiddel (NO)
KlassifiseringAntidepressivum
VirkningsmekanismeSSRI

Sertralin (markedsført i Norge som Zoloft) er et legemiddel av typen SSRI. Det ble godkjent i USA av FDA i 1991, og er i dag et populært preparat til behandling av depresjon og angstlidelser.

I løpet av 2006 var salgstallene for Zoloft i USA cirka 2 milliarder dollar, en nedgang på 35 % fra det foregående året. Noen kilder anslår at det har vært skrevet ut 115 millioner resepter på Zoloft innen februar 2000.

Indikasjoner[rediger | rediger kilde]

I Norge er sertralin godkjent på indikasjon av depresjon, tvangslidelse, panikkangst, posttraumatisk stresslidelse og sosial fobi. Videre blir det også benyttet for å forhindre tilbakefall ved slike lidelser.

Internasjonalt er det også benyttet ved premenstruelle lidelser og forsøksvis ved generalisert angst, kompulsiv overspising, forsinket utløsning, impulsiv aggressivitet ved personlighetsforstyrrelser, og ved behandlingsrefraktær neurokardiogen synkope hos barn og ungdom.

Dosering[rediger | rediger kilde]

Sertralin benyttes i doser fra 25mg til 200mg per døgn, avhengig av lidelsen det gjelder, som en enkeltdose morgen eller kveld. Preparatet finnes som tabletter og mikstur.

Det bør foreligge noe respons innen 1 uke, og ved delvis respons bør behandlingen fortsette i 6 måneder for å oppnå remisjon.

Kontraindikasjoner[rediger | rediger kilde]

Sertralin skal ikke brukes sammen med MAO-hemmere eller pimozid. Miksturen skal ikke brukes sammen med disulfiram, grunnet alkoholinnholdet.

Ved levercirrhose skal preparatet ikke benyttes.

Forsiktighetsregler[rediger | rediger kilde]

Kombinasjoner med andre legemidler med virkning på det serotonerge system (derunder eksempelvis trisykliske antidepressiva, SSRIer og naturmidler med johannesurt) er frarådet. Samtidig elektrosjokkbehandling er frarådet på grunnlag av mangelfull informasjon. Inntak av alkohol bør unngås eller modereres, og anses som generelt ugunstig ved depressive lidelser.

Da sertralin senker krampeterskelen, bør man utvise forsiktighet hos pasienter med epilepsi. Preparatet bør ikke brukes på barn eller ungdom, med unntak av tvangslidelser hos barn over 6 år.

Forsiktighet anbefales ved mistenkt eller bekreftet leverskade.

Grapefruktjuice kan øke konsentrasjonen av sertralin og mange andre legemidler som brytes ned av enzymet CYP3A4, og bør ikke inntas jevnlig eller i store mengder når man går på sertralin.

Interaksjoner[rediger | rediger kilde]

Behandling med MAO-hemmere må avsluttes senest 2 uker før man påbegynner behandling med sertralin for å unngå fare for serotonergt syndrom. Tilsvarende bør det gå minst 2 uker fra avsluttet behandling med sentralin til man påbegynner behandling med MAO-hemmere.

Andre legemidler som også påvirker det serotonerge system kan gi interaksjoner. Dette gjelder for eksempel trisykliske antidepressiva, SSRI, Johannesurt, Tramadol og meperidin (Petidin).

Blodfortynnende midler og midler med virkning på koaguleringstiden kan få forsterket virkning.

I kombinasjon med litium er det sett skjelvinger som kan indikere senket krampeterskel.

Graviditet/amming[rediger | rediger kilde]

Sertralin er trygt å bruke og er beskrevet sånn på felleskatalogen.no: «..Det foreligger imidlertid en betydelig mengde data, og det er ikke sett bevis for medfødte misdannelser forårsaket av sertralin…Epidemiologiske data antyder at bruk av SSRIer ved graviditet, spesielt sent i svangerskapet, kan øke risikoen for vedvarende pulmonal hypertensjon hos nyfødte (PPHN) (ca. 5 tilfeller per 1000 graviditeter)..»

Det er påvist at sentralin går over i morsmelk, men ingen kliniske endringer ble observert i noen av kontrollbarna. På en studie ble det observert at i 7 ut av 11 var det en liten overgang i morsmelken selv om det likevel ikke ble observert noen klinisk effekt på noen av sped-barnene som følge av dette. Sertralin er ansett som «beste valg» blant alle dagens brukte SSRI'er; selv på daglige doser på 150mg/dag var overgangen til morsmelk veldig marginal.[1] Laverest mulig dose er alltid best, men en deprimert mamma er assosiert med betydelig flere risikoer og problemer vurdert med Bayley Scales of Infant Development.[2]

Behandling av depresjoner i gravide og ammende er veldig viktig. Det forekommer i ca. 1 av 10 mødre; og er assosiert med flere problemer enn mulige bivirkninger behandlingen kan ha; derfor bør valget av å ta disse pillene eller ikke bli vurdert i forholdt til nytte mot skade.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

En rekke bivirkninger er sett ved bruk av sertralin, deriblant: insomnia, hypersomni, svakhetsfølelse, magebesvær, skjelvinger, vektøkning, forvirring, svimmelhet, manglende evne til å oppnå orgasme, kvalme, oppkast, tannskjæring, mild depersonalisering og svekket sexlyst.

Bivirkningene vil som regel reduseres eller forsvinne over tid.

Mani eller hypomani er sett hos cirka 0,4 % av pasientene.

Som med andre SSRI-preparater forekommer seksuell dysfunksjon hos inntil 98 % av pasientene av begge kjønn.[3] Disse bivirkningene gir seg som regel over tid eller etter avsluttet behandling, men kan noen ganger vedvare etter behandlingen er avsluttet.

Når behandling skal avsluttes, ser man gjerne agitasjon, angst, svimmelhet, hodepine, kvalme og parestesier (en pitrende følelse som minner om «enkemannsstøt»). Det er derfor viktig å trappe ned sakte over tid.

Overdose[rediger | rediger kilde]

Dødelig overdose av sertralin er sett, hovedsakelig i kombinasjon med andre legemidler og/eller alkohol. Tegn på overdose kan inkludere søvnighet, kvalme, brekninger, hevet puls, skjelving, agitasjon, svimmelhet og koma.

Overdose behandles intensivt på sykehus. Det anbefales ikke å prøve å fremkalle brekninger.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Sertralin er en selektiv serotoningjenopptakshemmer, med en viss (svak) samtidig effekt på noradrenalin og dopamin.

Grønn teknologi[rediger | rediger kilde]

I 2002 mottok Pfizer en pris fra det amerikanske Environmental Protection Agency i forbindelse med produksjonen av sertralin. Ifølge EPA, introduserte Pfizer nye produksjonsteknikker som reduserer forbruk av råmaterialer og senker giftige utslipp. De nye metodene er beskrevet som mer energi-effektive, og lar selskapet doble produksjonen. Videre er de nye metodene påstått å være tryggere for de ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medications and Mothers' Milk: A Manual of Lactational Pharmacology [Paperback] Ph.D. Thomas W. Hale (Author)
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. september 2010. Besøkt 10. juli 2010. 
  3. ^ Clayton A, Keller A, McGarvey EL. Burden of phase-specific sexual dysfunction with SSRIs. J Affect Disord 2006;91:27-32. PMID 16430968.