Sepedophilus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sepedophilus
Nomenklatur
Sepedophilus
Gistel, 1856
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieDråpekortvinger
Økologi
Antall arter: 128, 7 arter funnet i Norge, 22 i Europa
Utbredelse: Holarktis
Inndelt i

Sepedophilus er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien Tachyporinae i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er små, glatte og blanke, ofte broket fargede biller med et stort og bredt brystskjold (pronotum) og et forholdsvis lite, rundt hode.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,5-4 millimeter), temmelig brede, litt blanke kortvinger. På farge er de gjerne helt eller delvis gul- eller rødaktige, ofte med svarte partier. Hodet er lite og noe nedbøyd, uten punktøyne og med forholdsvis små fasettøyne. Alle kroppsdeler er kledt med korte, fine, litt silkeaktige hår. Slekten kan særlig kjennes på den brede forkroppen og den smale, langt tilspissede bakkroppen, og på at kroppen er fint hårete – nesten alle andre Tachyporinae er helt glatte. Artene er til dels svært vanskelige å skille fra hverandre, det kreves ofte en nøye undersøkelse av kjønnsorganene for å bestemme disse billene til art.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene lever mellom råtnende plantedeler, under barken på døde trær, i reirene til små pattedyr og lignende. Man vet lite om biologien deres, men antar at de lever av sopphyfer.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]