Selvskudd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Selvskudd i form av rifleløp og utløsermekanisme innlagt i stabil kasse, brukt blant fangstmenn på Svalbard. Modell i Polarmuseet, Tromsø.

Selvskudd eller gildre er en anretning for automatisk utløsning av skudd fra skytevåpen, primært pistol eller gevær.

Selvskudd har ulike anvendelser, blant de mer kjente er bruk av selvskudd som dyrefelle i Arktis. Her har mange fangstmenn og forskere gjennom historiens løp brukt selvskudd som isbjørnfelle. Selvskudd benytter under slik bruk relativt grovkalibret rifle hvor skjeftet avmonteres og geværkasse med løp fastmonteres i en stabil trekasse. En utløsermekanisme monteres da foran løpet slik at skuddet går av når isbjørnen ser inn i kassa. Under norske ekspedisjoner har Lee Enfield vært et populært selvskuddvåpen. I tidligere tider var gjerne rifleløpene selvgjorte. Ei såkalt bjørnegildre (også kalt bjønnegildre og bjønnagildre) kunne ha to eller tre korte rifleløp, av og til også fire, som ble montert med en viss spredning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

«DigitaltMuseum: Bjørnegildre». DigitaltMuseum. 


zoologiDenne zoologi- og jaktrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.