Selvmordsdører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En Renault 4CV med selvmordsdører.
Saab 92B med selvmordsdører

Selvmordsdører eller jentefangerdører, er humoristiske kallenavn på bildører med hengsling i bakkant. Fordelen med bakhengslede dører er at bilen blir lettere å stige inn i. Ulempen er at døren kan føre til farlige situasjoner om den åpnes i fart siden den vil fange luft og tvinges opp av lufttrykket.

Et annet faremoment er i tilfelle noen åpner døren uten å se seg for trafikk som kommer bakifra, hvilket kan føre til klemfare dersom døren blir truffet. I motsetning vil de fleste foranhengslede dører i slike tilfeller svinge forover, og dermed redusere sjansen for personskade.

Uttrykket jentefangerdører kommer av at man kunne åpne døren og kjøre forbi en jente og hun havnet da i bilen. På engelsk har de blitt kalt kidnapping doors, men kalles vanligvis suicide doors.

I dag er denne type dører uvanlig som framdører, først og fremst av sikkerhetsgrunner. Det er ikke helt uvanlig at dagens produsenter designer bakdører som er hengslet bakerst. Opel har satset på bakdører av denne typen på sin Meriva fra modellåret 2010. Dørene låses automatisk så lenge bilen er i bevegelse.


Bilmodeller med selvmordsdører[rediger | rediger kilde]