Hopp til innhold

Opel Meriva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opel Meriva
Også kaltVauxhall Meriva
ProdusentOpel
Produsert20032017
Designer
KlasseKompakt MPV
Karosserityper5-dørs MPV
LayoutForhjulsdrift
PlattformGM Gamma plattform
RelatertFiat Punto
Opel Corsa
Opel Combo
Opel Tigra
Tekniske data
Motor

Opel Meriva er en personbil i mini MPV-klassen basert på plattformen til Opel Corsa. Meriva selges under merkenavnene Opel, Vauxhall og Chevrolet, avhengig av markedet. Bilen ble introdusert i 2002, og ny modell kom i 2010. Meriva bygges i São Caetano do Sul, Brasil av General Motors do Brasil og i Zaragoza, Spania, av Opel.

Meriva produseres både med bensinmotor og turbodieselmotorer fra 1,3 l til 1,7 l, med motorkraft fra 75 hk) til 140 hk.

Lik sin storebror, Zafira, har Meriva et fleksibelt interiør kalt FlexSpace. Selv om bilen bare har fem seter fordelt på to rader, kan den andre raden beveges fremover og bakover og setene slås ned og integreres i gulvet dersom et større bagasjerom ønskes. Andre seterad har plass til 2 eller 3 passasjerer. I to-seters modus har setene avstand til døren og hverandre på samme måte som forsetene. I tre-seters modus ser setene ut som et ordinært baksete.

Sikkerhet

[rediger | rediger kilde]

Meriva har en delt A-stolpe som kan gi noen blindsoner for føreren.

Første generasjons Meriva, kalt Meriva A, ble lansert sent i 2002, og var basert på tredje generasjon Opel Corsa. Den ble lansert med tre bensinmotorer og en dieselmotor, men i 2005 ble bensinmotoren på 1,6 liter byttet ut med en kraftigere 1,4 liters motor. Modellen med 1,6 turbo hadde 6-trinns manuell girkasse, de øvrige hadde 5-girs manuell girkasse som standard. 1,6 16v og 1,8 liters bensinmotorer kunne velges med en 5-trinns Easytronic' girkasse.

I 2006 kom en facelift, med fornyet front og bakende, og den fikk et nytt utstyrsnivå; OPC.

Den nye Meriva ble presentert på Genève Motor Show i mars 2010, og ble produsert fra juni 2010. Konseptbilen «Meriva Concept» ble presentert på Genève Motor Show i 2008, og viste hvilken stilretning neste generasjon Meriva ville ta.

Meriva B selges med en 1,7 dieselmotor med 100, 110 eller 130 hk, eller en 1,3 ecoFLEX diesel på 95 hk. Bensinmotorene er på 1,4 liter, og yter 100, 120 eller 140 hk, de to siste er med turbo.

Det nye med denne modellen er at bakdørene er hengslet motsatt av det vanlige. Dette skal lette innstigning og håndtering av små barn. Disse dørene låses automatisk så lenge bilen er i bevegelse. A-stolpen er endret til lik med Zafira, noe som antas å gi bedret sikt. Bilen ble kåret som nr. 3 i «Årets Bil 2010» etter to elektriske/hybridbiler.

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]