Selena Quintanilla-Pérez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selena Quintanilla-Pérez
FødtSelena Quintanilla
16. apr. 1971[1][2][3]Rediger på Wikidata
Lake Jackson
Død31. mars 1995[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (23 år)
Corpus Christi
BeskjeftigelseSanger, talsperson, skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, motedesigner Rediger på Wikidata
Utdannet vedCalifornia Miramar University
American School of Correspondence
EktefelleChris Pérez (19921995)
FarAbraham Quintanilla, Jr.
SøskenA.B. Quintanilla
NasjonalitetUSA
GravlagtSeaside Memorial Park
UtmerkelserGrammy Award for Best Mexican/Mexican-American Album (1994) (for: Selena Live!)
Billboard Latin Music Hall of Fame (1995)
Billboard Latin Music Award for Hot Latin Songs Artist of the Year (1995)
Grammy Lifetime Achievement Award (2021)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk, soulmusikk, Tejanomusikk, moderne R&B, latino-pop, rhythm and blues, Mariachi, Cumbia
InstrumentVokal
StemmetypeMezzosopran
Aktive år198231. mar. 1995
PlateselskapQ-Productions, EMI Latin, Capitol Records, EMI, Universal Music Latin Entertainment, SBK Records
Nettstedhttps://q-productions.com/
IMDbIMDb
Notable verk
Como la Flor, Amor Prohibido, No Me Queda Más, Bidi Bidi Bom Bom
Signatur
Selena Quintanilla-Pérezʼ signatur

Selena Quintanilla-Pérez (født 16. april 1971 i Lake Jackson i Texas, død 31. mars 1995 i Corpus Christi i Texas), ofte bare omtalt som Selena, var en amerikansk sanger og låtskriver av meksikansk («latino») opphav. Hun stod på Billboards liste over de fremste latino-sangernee på 1990-tallet og den mestselgende latinske artisten i samme tiår. Fjorten av singlene hennes kom inn blant de ti øverste (topp ti) på latino-sanglistene, og syv av singlene tok førsteplassen. Selena ble myrdet 31. mars 1995.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Selena Quintanillas grav i Corpus Christi

Hun ble kalt for «dronningen av tejanomusikken» og den meksikanske ekvivalenten til Madonna. Tejanomusikk kalles i Norge hovedsakelig for tex-mex-musikk.

Hun utga sitt første album, Selena y Los Dinos, da hun var tolv år gammel. Både tilhengere av tejanomusikk og plateselskap stilte seg kritisk til henne fordi hun var kvinne i mannsdominert sjanger. På en konsert ble hun til og med sparket av scenen mens det ble kastet mat på henne. Hun måtte til stadighet håndtere motstand fra menn i bransjen og tradisjonelle barrierer i den latinske musikkverden. Hun vant tejanomusikkprisen som «Årets kvinnelig vokalist» i 1987, og fikk en innspillingskontrakt med plateselskapet EMI noen få år etter. Hennes berømmelse vokste i løpet av de første årene av 1990-tallet, særlig i de spansktalende landene.

I 1990 fikk Selenas album Ven Conmigo en gullplate, og med dette ble hun den første kvinnelige vokalisten som utga et tejano-album som solgte til gull. Hennes oppfølgeralbum, Entre a Mi Mundo (1992), som inneholdt hennes signatursang «Como La Flor», hjalp henne til å bli kjent også i Mexico. I 1993 vant hun sin første Grammypris i kategorien «Beste meksikanske-amerikanske album» for Selena Live!. EMI Latin inngikk kontrakt med Selena for SBK Records, og planen var å utgi et «crossover»-album, slik at hun kunne tiltrekke seg kjøpere som var tilhengere av andre sjangre en tejano. Mens forberedelsene trakk ut, utga Selena albumet Amor Prohibido (1994), som ble nominert til en Grammypris. Dette albumet ble «det mestselgende latinske albumet noensinne», og mottok en dobbel platina-plate fra RIAA. På omtrent samme tid bidro hun til å bygge opp sin egen kleskjede og butikk-kjede kalt Selena Etc. Hun ansatte Yolanda Saldívar til å administrere kleskjeden, fordi hun selv hadde hendene fulle med å drive fanklubben som hun hadde opprettet.

Selena hadde en mezzosopran-stemme som ble rost av musikkritikerne. På scenen brukte hun klær som i stor grad fremhevet hennes kvinnelige former. Hun var ikke redd for å skille seg ut, og valgte klær som hun selv likte.

Selena var 23 år gammel da hun ble drept av sin egen medarbeider Yolanda Saldívar. Saldívar hadde da i lengre tid underslått penger fra Selenas selskaper, og på drapstidspunktet var underslagene i ferd med å bli oppdaget. Reaksjonene på Selenas død kan sammenlignes med de som kom da Elvis Presley og John Lennon døde. Den 12. april 1995, to uker etter hennes død, erklærte George W. Bush, som da var guvernør i Texas, hennes fødselsdag som «Selenadagen» i Texas. Warner Bros. produserte i 1997 filmen Selena, en biografisk film på hennes liv med Jennifer Lopez i hovedrollen. Selenas familie og hennes tidligere band holdt en konsert til minne om henne som ble sendt på fjernsynskanalen Univision. Konserten fikk tittelen Selena ¡VIVE! og fikk høye seertall, faktisk de høyeste som en spanskspråklig fjernsynspesial noen gang har fått i USA.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Tidlige utgivelser[rediger | rediger kilde]

År Album
1984 Mis Primeras Grabaciones
1986 Alpha
1987 And the Winner Is...
1988 Preciosa
1988 Dulce Amor

EMI Music utgivelser[rediger | rediger kilde]

År Gjenutgivet Album
1989 2002 Selena
1990 2002 Ven Conmigo
1992 2002 Entre A Mi Mundo
1993 2002 Selena Live!
1994 2002 Amor Prohibido

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som Selena Quintanilla, GeneaStar person-ID quintanilla[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b FemBio-Datenbank, oppført som Selena (Selena Quintanilla Perez), FemBio-ID 25026, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 1460, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Selena, SNAC Ark-ID w65m6tg2, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]