Sekse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sekse er en bygd i Ullensvang herad, i Hardanger. Bygda består av omkring 20 gårder og ett byggefelt, det er planlagt et nytt byggefelt «Markastå» like nedom dagens byggefelt. Næringslivet består særlig av jordbruk hovedsakelig med frukt og/eller sau. Området Sekse strekker seg fra om lag 20 moh. til det høyeste bebodde stedet på 125 moh.

Sekse skole er nedlagt. Lokalene blir i dag brukt til Barnehage, barnehagen favner om grendene mellom Børve i nord og Skjelvik i sør, det bor omtrent 450 personer i krinsen. Det er også et grendehus i bygda, Grannatun. I 2017 mottok grendahuset 600 000,- i gave fra en privatperson i bygda.[trenger referanse]

Idrettslaget Føyk IL har også tilholdssted i bygda. Medlemstallet for 2017 ligger på rundt 170 personer. Føyk arrangerer "liatraveren" der folk kan skrive seg inn i bøker som er plassert i krisen. Det er totalt 5 bøker plassert i liene. Stegastein, Galden, Seksehovden, Hovlandsstølen og Våga.

Lokalprodusentene Hardanger Eple AS, Spansteigen Gard og Hardanger Handbryggeri har tilholdssted i krinsen.

Krinsen har også et veldig aktiv grannalag. Indre Austsio Grannalag[1] De har som mål å skape positiv utvikling i bygda. De har vært pådriver for nytt byggefelt i Mårkastå, båthavn i Markastå og Gatelys over Fylkesveg 101 som går gjennom bygda (Hovland til Sandstå)

Nabobygder/tettsteder er Hovland, Børve, Stor og Espe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «INDRE AUSTSIO GRANNALAG». www.indreaustsio.no (norsk nynorsk). Besøkt 26. august 2017.