Hopp til innhold

Seksring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Seksæring»)
Plakat utenfor Shetland Museum, Lerwick

En seksring, seksæring eller treroing er en åpen, spissgattet robåt med tre par årer. Overgangen mellom størrelsen færing og seksæring, og mellom seksæring og størrelsen firroing, er flytende; litt lange færinger blir ofte utstyrt med et ekstra par årefester, og kalles seksæringer, og litt lange seksæringer utstyres også ofte med slikt ekstra årefestepar, og kalles firroinger ("åttring", firkeiping). Frem til ca. 1920 var seksæringer minst like vanlige som færinger, mens de nå er nokså sjeldne.

Tre roere i en seksæring ble regnet som nærmest ustoppelige, nesten uansett vind og sjø, og ble derfor ofte benyttet til for eksempel jordmorskyss. I Nord-Norge finnes munnhellet: "Vårherre er sterk, men tre mann i en seksæring er óg nokka!"

Det finnes seksringer i alle robåttypene fra Rogaland til Finnmark.

Det finnes også en Sixareen eller sixern på Shetlandsøyene. De første av seksårene ble importert fra Norge flatpakket og båtbyggere fra Norge dro over for å sette dem sammen. Dette fortsatte, men sammen byggingen av båtene tok etter hvert båtbyggere fra Shetland seg av. På midten av 1800-tallet økte importavgift, noe som førte til at de på Shetland bygget båtene sine selv.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Shetland Museum & Archives | Home». Shetland Museum & Archives (engelsk). Besøkt 21. januar 2021.