Sefrania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sefrania
Nomenklatur
Sefrania
Pic, 1899
Populærnavn
pelsbiller, pelsklannere[1]
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKlannere
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk, på dødt dyrisk materiale
Utbredelse: Palearktis
Inndelt i

Sefrania er en slekt av biller som hører til familien klannere (Dermestidae). De lever av dødt animalsk materiale, for eksempel kjøtt, hud, pelsverk og ull. Mange arter kan gjøre betydelig skade på lagrede matvarer, tekstiler og biologiske samlinger. En del av disse artene har blitt spredt med handel over store deler av verden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (4-5 millimeter), avlangt-oval, gulbrun klanner. Hannens antenner er karakteristiske med de innerste leddene ganske små, de tre ytterste er lange og tynne og utgjør det meste av antennen. Hunnen er større og bredere og har ganske korte antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Klannerne lever av dødt dyrisk materiale og kan klare seg med svært lite fuktighet, slik at de kan spise tørrfisk, nålede tørre insekter, lær og andre tørre materialer. Ute i naturen lever de av kadavere, matrester i fuglereir, insektrester i vepse- og humlebol og lignende. De nyklekte larvene er svært aktive og kan komme seg inn gjennom ganske små åpninger.Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Sefrania bleusei er utbredt i Nord-Afrika, men kjennes også innført til Polen og Frankrike.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

TrelisteReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. oktober 2020. Besøkt 2. oktober 2020. 
  2. ^ Richard S Beal Jr og Marcin Kadej (2008) Description Of The Larva Of Sefrania bleusei Pic And Assignment Of Sefrania sabulorum (Beal) To The New Genus Araphonotos Beal and Kadej (Coleoptera: Dermestidae). Entomological News 119(3):245-250.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]