Secret Agent Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Secret Agent Man er en amerikansk sang, skrevet av Steve Barri og P. F. Sloan. Den mest berømte innspillingen av sangen ble gjort av Johnny Rivers. Den ble spilt under rulleteksten på begynnelsen av de amerikanske TV-visningene av den brtiiske spionserien John Drake (Danger Man), som ble sendt i USA som Secret Agent fra 1964 til 1966.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sangen maner frem hemmelige agenter både musikalsk (ved å gjøre bruk av et minneverdig gitarriff skrevet av Chuck Day og inspirert av Monty Normans temamelodi til James Bond) og gjennom sin tekst (som beskriver det farlige livet til en hemmelig agent).

Teksten «They've give you a number and taken away your name» synes å foregripe TV-serien Fangen (The Prisoner), oppfølgeren til John Drake fra 1967-68, hvor erstatningen av navn med nummer utgjorde en stor del av temaet og ble tvunget på alle rollefigurene, både fanger og fangevoktere. Mer sannsynlig er det imidlertid at teksten simpelthen viser til nummerkodene som ble gitt til hemmelige agenter, som 007 for James Bond.

Da den opprinnelig ble spilt inn på plate hadde den bare ett vers og ett refreng. Senere, etter at sangen begynte å vinne i popularitet, spilte Rivers den inn live i Whisky a Go Go i 1963 med ytterligere to vers og refrenget gjentatt to ganger til.

Coverversjoner og i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

 • Surf rock-pioneren April Orange gjorde en coverversjon i 1984 på EP-platen When You least Expect It.
 • Performanceartisten Laurie Anderson siterte sangens åpningslinjer på tittelsporet til sitt album Big Science (1982). I realiteten feilsiterte hun dem og endret «There's a man...» til «Here's a Man...» og «To everyone he meets he stays a stranger» til «Everywhere he goes he stays a stranger».
 • I 1995 ble sangen spilt av Blues Traveler i filmen Ace Ventura: Naturen kaller,[2] i en versjon som var hurtigere enn originalen. I 2000 ble en oppdtert versjon spilt inn av Supreme Beings of Leisure fremført under rulleteksten på begynnelsen av UPN-serien Secret Agent Man. Dette er én av de få sangene som har blitt brukt under rulleteksten i mer enn én urelatert serie.
 • I 2000 var sangen med i soundtracket til filmen The Adventures of Rocky and Bullwinkle.[3] Et nytt opplag med sangens noter hadde et omslag med rollefigurene fra filmen. Soundtracket ble komponert av Mark Mothersbaugh fra Devo, som gjorde en berømt coverversjon av sangen.
 • Den originale Johnny Rivers-versjonen ble brukt i filmen Austin Powers - Agenten som kom ut av fryseren (Austin Powers: International Man of Mystery),[4] som et nikk til John Drake.
 • Bandet Blotto spilte inn en liveversjon i midten av 1980-årene som til slutt ble utgitt på dets album Then More Than Ever i 2000.[5]
 • Sangen ble spilt på slutten av Bowfinger,[6] i film-i-filmen, hvor Bobby Bowfinger (Steve Martin) spilte en hemmelig agent/actionhelt meget lik John Drake eller James Bond og Eddie Murphy spilte hans partner. Da de ble angrepet av en gruppe ninjaer gled sangen over i en coverversjon av «Kung Fu Fighting».
 • I 1978 spilte punkstilbandet Cincecyde inn en aggressiv, men autentisk coverversjon. Den ble utgitt på bandets LP, Black Vinyl Threat, for Tremor Records, en innspilling som senere ble samlet på bandets CD, You Live a Lie You're Gonna Die.
 • I 1974 ble sangen spilt inn av Devo i 1979, da det ble utgitt på albumet Duty Now for the future med et rykkete, sterlt modifisert arrangement og markant endret tekst (sunget av Bob Mothersbaugh). Innspillingen fra 1974 var med i musikkvideo i Devos uavhengige kortfilm The Beginning Was The End: The Truth About De-Evolution. Sangen var en favoritt blant Devos fans og kom med på repertoarlisten i 1977 og fortsatte å være der til 1980 (Den vendte tilbake til repertoarlisten i 2006). Det japanske bandet Polysics gjorde i sin turn en coververversjon av Devos coverversjon i 2000-årene.
 • Exity-videospillet CrackShot (1987) inneholdt originalversjonens åpningsriff (egentlig digitalisert lyd) som bakgrunnsmusikk i minispillet Police Alley.
 • En spansk versjon, «Hombre Secreto», fremført av The Plugz, var med i soundtracket til filmen Repo Man.[7]
 • The Toasters gjorde også en coverversjon av sangen, som var med på albumet Hard Band for Dead (1996)
 • Skuespilleren og sangeren Bruce Willis gjorde en coverversjon av «Secret Agent Man» på sitt album The Return of Bruno. Sangen åpner med lydene av en bildør som blir åpnet og lukket, fotsteg og et enslig skudd fra et skytevåpen.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Yngve Bjerke har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Hemmelig agent».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Johnny Rivers versjon lå som nummer én på Billboard Hot 100-listen

Referanser[rediger | rediger kilde]