Hopp til innhold

Seborga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seborga

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Liguria
ProvinsProvinsen Imperia
StatusKommune
Innbyggernavnseborghini
HovedstadSeborga
Tilstøtende kommunerBordighera, Ospedaletti, Perinaldo, Sanremo, Vallebona
Postnummer18012
Retningsnummer0184
Areal4,87 km²[1]
Befolkning276[2] (2023)
Bef.tetthet56,67 innb./km²
Høyde o.h.500 meter
ISTAT-nummer008057
Kart
Seborga
43°49′34″N 7°41′38″Ø

Seborga er en liten landsby i Liguria i Italia. En del av innbyggerne hevder at den er et selvstendig fyrstedømme, med et areal på omkring 5 km² og 325 innbyggere (2013).[3] Den regnes dermed som en mikronasjon.

Det historiske fyrstedømmet Seborga (Principato di Seborga) ble stiftet i 950-årene som en vasallstat under greven av Ventimiglia. I 1079 ble det et fyrstedømme under Det tysk-romerske rike, og i 1118 erklærte det seg selvstendig.

Seborga forble uavhengig inntil 20. januar 1729, da det ble solgt til Viktor Amadeus II, prins av Piemonte og konge av Sardinia. Dette ble muligens aldri formelt registrert i kongedømmet Sardinia.

I 1748 ble området innlemmet i republikken Genova, men Seborga ble utelatt ettersom det var en sardinsk besittelse. I 1815 overså Wienkongressen dette da de fordelte områder etter napoleonskrigene. Det sterkeste argumentet for fortsatt uavhengighet er dog at området ikke ble nevnt i loven om gjenforening av Italia av 1861, som ble grunnlaget for opprettelsen av den moderne italienske stat. Dermed argumenteres det for at Seborga er uavhengig, fordi den aldri har blitt innlemmet i Italia.

Italia regner Seborga som en kommune, og anerkjenner ikke kravet om selvstendighet. At landsbyen ikke er nevnt tolkes ikke som at den ikke ble innlemmet i Italia, da den var en sardinsk besittelse etter å selv ha solgt området, uavhengig av om dette ble formelt riktig behandlet på Sardinia.

Seborgo utsteder egen valuta, luigino, som er mye brukt innenfor byen. Euro er også lovlig betalingsmiddel, som italienske lire var det tidligere. Det blir også utstedt pass, førerkort og bilskilter, som ikke er akseptert av noe land. Bilister som kjører med slike skilter må derfor ta fram sitt italienske førerkort og sette på italienske skilter før de kjører ut av landsbyen.

Mikronasjonens motto er Sub umbra sedi, som betyr «Sett deg i skyggen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.
  3. ^ Statistisk demografi ISTAT Arkivert 3. desember 2016 hos Wayback Machine.. Istituto nazionale di statistica, 31. desember 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]