Se Oss, Hør Oss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se Oss, Hør Oss
Stiftetnovember 2003
LandNorge

Se Oss, Hør Oss (SOHO) var en norsk støttegruppe som arbeidet for å sette fokus på situasjonen til barn i asylmottak. SOHO har hatt møter lokalt og nasjonalt med politikere, organisasjoner og Kirken (v/biskopene) for å informere om situasjonen for målgruppen. De hadde fortløpende kontakt med pressen (aviser, radio, tv) på lokalt og nasjonalt nivå.

SOHO ble startet i november 2003 etter initiativ fra åtte ungdommer fra Vestlandsheimen Asylmottak i Bergen. De var selv på det tidspunktet lengeventende asylsøkerbarn, noen av dem med over 5 års ventetid i mottak. Resultatet av arbeidet var at flere organisasjoner (deriblant Redd Barna og Norsk Folkehjelp) engasjerte seg i kampsaken deres, og de fikk også støtte fra Barneombudet. Fra 2006 ble SoHo en mer formell organisasjon, etter å ha fungert som et nettverk tidligere.

SOHO har arrangert flere støttearrangement for å finansiere sin egen virksomhet, bl.a. en stor ungdomskonsert i Bergen hvor svært profilerte bergensartister stilte opp gratis. Organisasjonen ønsker også å arbeide for kulturell forståelse og arrangere konserter og work-shops for å dra med seg flere ungdommer inn i arbeidet mot rasisme og intoleranse.

SOHOs krav om at en ventetid på 3 år for barnefamilier, for å få asylsaken sin opp til revurdering fikk først gjennomslag i kommunalkomitéen og deretter av et enstemmig storting våren 2004. Dette førte til at en midlertidig forskrift ble utarbeidet av departementet og resultatet ble at 234 barn med sine familier ble omfattet av denne nye forskriften til utlendingsloven.

SOHO fikk 25. mars 2006 Ildsjelprisen i klassen «humanitære organisasjoner».

Rudi Bakken[rediger | rediger kilde]

Rudi Bakken (Bergen) er grunnlegger av gruppen FORZA og en av initiativtagerne til rettighets organisasjonen SoHo – Se oss Hør oss.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]