Scott McCloud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scott McCloud
Scott McCloud.Making Comics Tour.RISD.gk.JPG
Født10. juni 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
BostonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tegneserieskaper, skribent, kunstmalerRediger på Wikidata
Utdannet ved Syracuse University, Lexington High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
SpråkEngelsk[5]
Utmerkelser Yellow Kid Award (1996), Eisner Award (1994), Inkpot Award (1992)[6], Harvey Award for Best Writer (1994)[7], Will Eisner Hall of Fame (2021)[8]Rediger på Wikidata
SjangerTegneserie, kunstmaler, skribent
Nettstedhttp://www.scottmccloud.com
IMDbIMDb

Scott McCloud på den franske tegneseriefestivalen Angoulême i 2000.

Scott McCloud (født 10. juni 1960 i Massachusetts, USA), opprinnelig Scott McLeod, er en tegneserieskaper og ledende teoretiker på tegneserien som kunstform.

I 1984 startet han Zot, en serie om vennskapet mellom superhelten Zot fra en annen dimensjon og jenta Jenny fra vår verden. Zot var i utgangspunktet en lett og humørfylt superheltserie, men etterhvert som McCloud modnet som serieskaper, ble serien preget av en vektlegging av personutvikling og -skildring og en vilje til å ta opp mer komplekse temaer. Selv om McCloud er aktiv som forfatter og illustratør i tegneserieindustrien, er han hovedsakelig kjent som tegneserieteoretiker gjennom sine bøker Understanding Comics, Reinventing Comics og Making Comics.

McCloud var en av de første som lagde tegneserier for Internett, og er en stor tilhenger av micropayment-systemet. Hans tegneserie The Right Number er et eksempel på både hvordan man kan bruke Internett til å gjøre ting med tegneserier man ikke har mulighet til på papir, som beskrevet i Reinventing Comics, og på bruk av micropayments. Han er også rådgiver for BitPass, ett firma som lager et betalingssystem for micropayments.

I perioden fra september 2006 til august 2007 er Scott McCloud sammen med sin kone Ivy og sine to døtre Sky og Winter på en omfattende turné for å lansere Making Comics. Turneen dekker alle USAs femti stater, samt fire canadiske provinser, London og Barcelona. Familien har en vevlogg som oppdateres jevnlig i forbindelse med turneen.

Bøker[rediger | rediger kilde]

I Understanding Comics ser McCloud nærmere på hvordan tegneserier er bygd opp og hva som gjør tegneserien som kunstart unik. Boken regnes som en av vår tids viktigste bøker om tegneserier.

I Reinventing Comics, som er en mer kontroversiell bok, legger McCloud fram sine teorier om hvordan tegneseriemediet bør utvikle seg i fremtiden, og hva som må gjøres for at formen skal få en ny storhetstid. Store deler av boken, som kapitlet om digital distribusjon, er også interessant å se i sammenheng med helt andre medier enn tegneserier.

Making Comics er rettet mot tegneserieskapere og omhandler hvordan man lager tegneserier, og framstår som en motvekt til andre bøker om temaet da den i stedet for å fokusere på å utvikle tegnestil, slik mange andre bøker om å lage tegneserier gjerne gjør, handler om oppbygning, komposisjon, fortellerteknikk og hvordan man trinn for trinn kan gå fram for å gjøre om sin idé til en tegneserie.

Felles for de tre bøkene er at de er laget i tegneserieformat, og på den måten demonstrerer i praksis fordeler ved å bruke tegneserien som formidlingsform i sakprosa. Ingen av McClouds bøker er utgitte på norsk.

24-timerstegneserier[rediger | rediger kilde]

I 1990 fant McCloud opp tegneseriekonseptet 24-timerstegneserie sammen med Stephen Bisette. En 24-timerstegneserie er en tegneserie på 24 sider som er laget av en person innenfor en tidsperiode på 24 sammenhengende timer. Til dags dato er det laget mer enn tusen 24-timersttegneserier, av både profesjonelle tegnere og amatører. Siden 2004 har det blitt utgitt fem antologier som samler utvalgte 24-timerstegneserier, av blant andre Scott McCloud, Stephen Bisette og Neil Gaiman. Siden 2004 har det også vært arrangert en årlig «24 hour comics day», der det arrangeres samlinger verden over og på andre måter blir lagt til rette for at så mange som mulig skal ta sjansen på å lage sine egne 24-timerstegneserier. Meningen med å lage 24-timerstegneserier er ikke at det er en ideell måte å lage tegneserier på, det er det sannsynligvis ikke – men det er en kreativ øvelse som kan gi mange tegneserieskapere et innblikk i sine ferdigheter.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Understanding Comics: the Invisible Art (1993). Norsk utgave: Hva er tegneserier (Minuskel forlag, 2016)
 • Reinventing Comics: How Imagination and Technology Are Revolutionizing an Artform (2000)
 • Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Manga and Graphic Novels (2006).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 14403[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 419, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 4045, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID m/mccloud, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13326583v; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 13326583v.
 6. ^ www.comic-con.org, besøkt 17. september 2021[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.harveyawards.com, besøkt 24. september 2021[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.comic-con.org, besøkt 6. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]