Schlögener Schlinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 48°26′12″N 13°51′36″Ø Schlögener Schlinge er en elvesving i Donau i øvre Donautal i Oberösterreich en delstat i Østerrike. Elvesvingen ligger ca. halvveis mellom Passau og Linz (mellom 2180,5 og 2186,5 strømkilometer målt fra Donaus utløp i Sulina i Romania). Den sørlige bredden ligger i kommunen Haibach ob der Donau og området kalt Schlögen. I nord grenser elven til kommunen Hofkirchen i Mühlkreis med området Au og kommunen Niederkappel med området Grafenau.

Elven bryter seg her gjennom det bøhmiske fjellmassivet og deler av Sauwald. Etter gjennombruddsstedet følger flere elvessvinger. I elvesvingen ved Schlögen vender Donau i en skarp kurve 180 grader fra sørøstlig til nordvestlig retning, og deretter igjen i østlig retning.

Øvre Donautal blir ofte nevnt blant de vakreste og mest opprinnelige deler av Donau. Elven er likevel en del av magasinet til kraftverket i Aschach litt lenger ned i elven. Tidligere gjaldt elvesvingen ved Schlögen som ett av de farligste steder for skipstrafikken langs elven. Elven kan på flere steder krysses med små ferger. Mellom Au og Grafenau er det laget en godt skiltet natursti. Donauradweg (sykkelruten langs Donau) går til Au. Fra Au går det videre ferge direkte over til motsatt bredd, og nedstrøms til Grafenau på venstre og Inzell på høyre bredd.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]