Scenekraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scenekrafts plakat

Scenekraft er et teaterkompani fra Haugesund som ble etablert i januar 2009. Kompaniet produserer dokumentarisk teatermateriale med levende musikk tett integrert i forestillingene. Prosjektene har i stor grad lokal forankring, men retter seg også til publikum utenfor regionen.

Kompaniet består av fem profesjonelle scenekunstnere og musikere, og har som målsetting å tilby et alternativt teatertilbud på Haugalandet. Alle medlemmene har bred erfaring som utøvere med bakgrunn fra teater og institusjoner over hele landet.[1]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Elsa Aanensen er leder og primus motor for Scenekraft, og er ansvarlig for den daglige driften av kompaniet. Hun har 3-årig skuespillerutdannelse fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), hvor hun var ferdig utdannet i 1998. Aanensen har hatt mange roller ved Haugesund Teater, og har også arbeidet for blant andre Oslo Nye Teater, Teater Joker og Teater Grimsborken. Hun har turnert over hele Norge med teaterproduksjoner for barn og unge, og har en del erfaring fra kortfilm. Elsa produserte og spilte i forestillingen Glamour for Goebbels om filmstjernen Kirsten Heiberg i 2008/2009. Til Scenekrafts produksjon Havet har meg sto hun for manus og regi.

Aanensen var leder for Brageteatret i perioden 2013-2016, og vendte tilbake til Scenekraft etter denne fireårsperioden.[1]

Knut Gjelle Angell er utdannet ved Bårdar Akademiets musikkteaterlinje, hvor han var ferdig i 2006, og har siden jobbet frilans, både som utøvende artist, manusforfatter, regissør, koreograf, komponist og teaterlærer. Han vært tilknyttet blant annet Haugesund Teater, Bømlo Musikallaug, Soria Under Moria, Lofoten Kulturhus og flere frigrupper, både i Rogaland og Oslo. Han har tillegg oversatt musikalene HONK!, The lion, the witch and the wardrobe og I love you, you´re perfect, now change fra engelsk til norsk.

Nina Sele er skuespiller. I 2003 ble hun uteksaminert fra Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS), og har etter den tid jobbet både i Oslo og på Vestlandet. Hun har tidligere vært med å drive Shakespeare-gruppen Akutteatret, og har vært å se i mange roller ved Haugesund Teater, Mostraspelet og Bømlo Musikallaug. Sistnevnte var hun også med å starte i 1998.

Halvor Lillesund er utdannet akkordeonist fra Norges musikkhøgskole og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har deltatt i flere prestisjefylte internasjonale konkurranser. I tillegg spiller han piano og keyboard. Foruten å jobbe som frilansmusiker, driver han studioet Avtalt Spill sammen med Vegard Fossum. Sammen komponerer de musikk for film og teater.

Lillesund har bidratt på en rekke plateinnspillinger, og har også turnert med flere artister. Han har ved flere anledninger vært musikalsk leder ved Haugesund Teaters musikalske produksjoner.

Vegard Fossum har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo, og har trommer og perkusjon som sitt instrument. I tillegg programmerer han musikk. Han er også medlem i popbandet Cortina. Han har turnert med flere artister og bidratt på en rekke plateinnspillinger. Han har også medvirket i flere teaterforestillinger for blant andre Haugesund Teater. Fossum driver studioet Avtalt Spill sammen med Halvor Lillesund, der de blant annet komponerer for film og lydbøker. I tillegg driver han eget studio.

Produksjoner[rediger | rediger kilde]

Havet har meg (2010)[rediger | rediger kilde]

Forestillingen Havet har meg hadde premiere på Festiviteten Haugesund Konserthus 14. april 2010.[2] Stykket omhandler den siste utvandringsbølgen til Amerika, og den største gruppen emigranter i norsk historie, som var unge menn fra etterkrigstidens Karmøy. De fleste av disse emigrantene gikk inn i det amerikanske fiskeriet, og forestillingen tar i stor grad utgangspunkt i deres historier.

Gjennom monologer basert på sanne historier, forteller forestillingen om kvinner og menn som enten emigrerte til Amerika eller ble igjen hjemme i Norge, og om skjebnene deres, gode som vonde. Monologene bindes sammen av hovedkarakteren «Captain Sig Hansen», og store deler av forestillingen er inspirert av hans biografi North by Northwestern. (Sig. Hansen er ellers kjent fra Discovery Channels reality-serie Deadliest Catch.)

Oppsetningens manus og regi var ved Elsa Aanensen. Musikken til forestillingen var komponert av Aleksander Hauge, Halvor Lillesund og Vegard Fossum. Rollene ble spilt av Stian Olderkjær/Frank Robert Andreassen, Håkon Karoliussen/Sigurd Sele, Nina Sele og Knut Gjelle Angell.

Scenekraft fikk støtte fra Kulturutvalget i Karmøy kommune til å oppføre Havet har meg i USA i september 2012.[3]

Manus og regi: Elsa Aanensen
Musikk: Aleksander Hauge, Halvor Lillesund og Vegard Fossum
På scenen: Stian Olderkjær/Frank Robert Andreassen, Håkon Karoliussen/Sigurd Sele, Nina Sele og Knut Gjelle Angell

Rabinowitz (2011)[rediger | rediger kilde]

Rabinowitz hadde premiere på Festiviteten Haugesund Konserthus 7. april 2011, og handler om den polsk-jødiske Moritz Rabinowitz som kom til Haugesund i 1911, og i løpet av kort tid ble en av de mest suksessfulle leverandørene og produsentene av herrekonfeksjon på vestlandet. Han var også en kontroversiell samfunnskritiker, som med en sylskarp tunge talte han jødenes sak og gikk til angrep på den gryende antisemittismen i Norge og resten av Europa. Hans ord nådde utenfor Norges grenser og da tyske tropper invaderte Norge i 1940, stod Rabinowitz på toppen av Gestapos arrestasjonsliste.

Forestillingen ble også spilt på Det Norske Teatret i mai og september 2011.

Forestillingen ble nominert til beste produksjon i Heddaprisen 2011.[1]

Manus var skrevet av Marius Leknes Snekkevåg[1], og regien var ved Audny Chris Holsen. Musikken var Halvor Lillesund og Vegard Fossum ansvarlige for, og koreografien var ved Sigrid Edvardsson. Rollene ble spilt av Sigurd Sele, Elsa Aanensen, Linn Løvik, Knut Gjelle Angell, Nina Sele, Håkon Karoliussen og Dina Lande.

Heks (2012)[rediger | rediger kilde]

Produksjonen Heks hadde premiere i 2012. Manus til forestillingen var skrevet av Marius Leknes Snekkevåg.[1] Forestillingen var planlagt som første del av et større prosjekt som bar tittelen Straff. Karmøy kommunes kulturutvalg bevilget i januar 2012 økonomisk støtte til produksjonen.[3]

Rederinnene (2014)[rediger | rediger kilde]

Manus var skrevet av Torill Solvang.[1] Handlingen var basert på livshistorien til de to kvinnelige rederne Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen, som bodde i Haugesund hele sitt liv. Regissør for forestillingen var Audny Chris Holsen, og musikken var ved Halvor Lillesund og Vegard Fossum. Hovedrollene ble spilt av Nina Sele og Linn Løvvik, mens den øvrige rollebesetningen var Knut Gjelle Angell, Janna Kar[4]i Kvinnesland og Steinar Taarn Sande.[5]

Sviker - historien om en frontsøster (2018)[rediger | rediger kilde]

Forestillingen Sviker - historien om en frontsøster har premiere 12. april 2018. Manus er skrevet av Marius Leknes Snekkevåg på bestilling fra Scenekraft. Halvor Lillesund og Vegard Fossum har skrevet musikken også til denne forestillingen.[1][6]

Scenemaraton i historie – en maritim skapelsesberetning i 10 akter (2019)[rediger | rediger kilde]

Maratonen var delt inn i 5 forestillinger og det var mulig å kjøpe billett til de fem undertemaene enkeltvis, eller til hele maratonen. Foredragsholder er Sverre Meling mens skuespillere er Nina Sele, Håkon Karoliussen, Lars Henrik Aarnes, Øystein Kausrud, Elsa Aanenesen og Clara Fischer. Komponister / musikere er Nils Økland, Halvor Lillesund og Vegard Fossum.[7]

Ulvetider - en beretning om konflikt, ideologi og stormaktspolitikk (2019)[rediger | rediger kilde]

Blant det tekstlige materialet vil politiske taler og skrifter stå på repertoaret, med Winston Churchill som en slags gjennomgangsfigur. Det vil også spilles scener om den politisk engasjerte forretningsmannen Moritz Rabinowitz som levde i Haugesund i mellomkrigstiden. Sjangeren er en kombinasjon av foredrag og scenekunst, og har som målsetting å sette samfunnsutviklingen på agendaen. Medvirkende er Sverre Meling, Nina Sele, Håkon Karoliussen, Marco Thomas, Elsa Aanensen, Halvor Lillesund og Vegard Fossum.[8]

Den Historiske Sjenkestue (2020)[rediger | rediger kilde]

Det er publikum som styrer innholdet gjennom å bestille en ”historisk rett” fra en utlevert meny. Vi opererer med en meny over 9 temaer fra både lokal, nasjonal og internasjonal historie - og kanskje dagens rett - som publikum må bestille fra. På menyen står bl.a. store hendelseser, statsledere, næringslivsfolk, filosofer, forfattere, dronninger og hekser. Det vil bli tid til å få servert 3 "retter" i løpet av ca. 75 min forestilling. Medvirkende Sverre Meling, Håkon Karoliussen, Nina Sele og Elsa Aanensen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «Om Scenekraft». scenekraft.no. Besøkt 2. april 2018. 
  2. ^ «Amerikafisket på rett- og vrangsiden». www.h-avis.no (norsk). 15. april 2010. Besøkt 2. april 2018. 
  3. ^ a b «Karmøy-penger til Scenekraft». www.h-avis.no (norsk). 6. januar 2012. Besøkt 2. april 2018. «Kulturutvalget i Karmøy kommune bidrar med 30.000 kroner for å sende Scenekrafts produksjon «Havet har meg» til USA i september. Kulturutvalget bidrar også med 40.000 kroner til 2012-prosjektet «Straff» og den første delen av det som heter «Heksene». Premieren blir 15.november i år.» 
  4. ^ «Scenemaraton i historie». scenekraft.no. Besøkt 4. september 2023. 
  5. ^ «De første rederinnene?». Haugesund Teater. 29. januar 2014. Arkivert fra originalen 3. april 2018. Besøkt 2. april 2018. 
  6. ^ «Sviker - historien om en frontsøster». scenekraft.no. Besøkt 2. april 2018. 
  7. ^ «Scenemaraton i historie». scenekraft.no. Besøkt 4. september 2023. 
  8. ^ «Ulvetider». scenekraft.no. Besøkt 4. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]