Scaramouche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scaramouche
Generell informasjon
GenreStumfilm, romantisk film
Utgivelsesår1923
NasjonalitetUSA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiRex Ingram Rediger dette på Wikidata
ManusWillis Goldbeck Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Rex Ingram
MusikkWilliam Axt Rediger dette på Wikidata
FotoJohn F. Seitz Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRamon Novarro, Alice Terry, Lewis Stone, Lloyd Ingraham, Julia Swayne Gordon, William J. Humphrey, Rose Dione, Lydia Yeamans Titus, Jacques Tourneur, David Sharpe, Edward Connelly, George Siegmann, James A. Marcus, John George, Otto Matieson, Carrie Daumery Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt
Distributør(er)Metro Pictures
Premiere(r)
7 oppføringer
15. september 1923 (Washington D.C.)[1]
30. september 1923 (New York)[1]
februar 1924 (USA)[1]
5. september 1924 (Frankrike)[1]
15. september 1924 (Finland)[1]
8. mai 1925 (Portugal)[1]
31. mai 1929 (Irland)[1]
Eksterne lenker

Scaramouche er en amerikansk stumfilm fra 1923 regissert av Rex Ingram.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

André-Louis Moreau er forelsket i Aline de Kercadiou, som er niesen til gudfaren hans Quintin de Kercadiou - og hun elsker ham også. Quintin foretrekker imidlertid at Aline burde gifte seg med Marquis de la Tour d'Azyr, en middelaldrende adelsmann. En dag myrder de la Tour Andrés venn Philippe de Vilmorin i en duell. André henvender seg til kongens løytnant i håp om rettferdighet. Men når tjenestemannen får vite hvem den siktede er, beordrer han umiddelbart at André skal arresteres. André blir derfor nødt til å flykte. I mellomtiden nærmer Frankrike seg randen av revolusjon. Når en taler for frihet og likhet blir skutt og drept av en soldat, tar André fryktløst over plassen hans. Når Dragooner blir sendt inn for å spre folkemengden, hjelper en mann som heter Chapelier ham å flykte. Han slutter seg til en omvandrende teater-trupp ledet av Challefau Binet. André skriver bedre skuespill som de kan spille, og de blir stadig mer suksessrike, og opptrer til slutt ved et teater i Paris. André forlover seg med Climène, Binets datter.

Aline og de la Tour deltar på en forestilling av hans siste verk, og hun og André oppdager hverandre. Men han ønsker ikke å fornye det tidligere forholdet deres. I mellomtiden, i nasjonalforsamlingen, tyr aristokratene - som ikke er i stand til å svare de reforminnstilte delegatene effektivt med ord - til dueller for å eliminere deres ledende motstandere. Sjefen blant duellantene er de la Tour. Når nyhetene når Paris om at østerrikerne og prøysserne har invadert Frankrike, for å støtte den beleirede kong Ludvig XVI, bryter den franske revolusjonen løs. I kampene blir de la Tour overveldet, og etterlatt i den tro at han er død. Når han kommer seg vakler han til grevinnens residens. Men André kommer også dit, og de møter også de Tour der. Men grevinnen avslører at de Tour faktisk er faren til André, og de to mennene oppnår en forsoning.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Internet Movie Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Scaramouche (1923)» (engelsk). Besøkt 29. april 2024. 
  3. ^ «AFI|Catalog». catalog.afi.com. Besøkt 29. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]