Scaeva pyrastri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Scaeva pyrastri
Scaeva pyrastri på blomsten Cichorium intybus.
Scaeva pyrastri på blomsten Cichorium intybus.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scaeva pyrastri
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: hvit glassvingeblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer i skog, eng og hager.
Utbredelse: Europa
i Sør-Norge.

Hvit glassvingeblomsterflue (Scaeva pyrastri) er en middels stor flue som tilhører familien blomsterfluene. I Norge finnes den bare i sør. Den er utbredt i hele Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Scaeva pyrastri er en ganske stor blomsterflue. Den har glissen, fin lys hårbekledning. Brystpartiet har lengst hårbekledning og er skinnende svart. Brystets sider er lysere. Scutellum er skittent gul-grønt eller mer mørkere farget. Bakkroppen er mørkt svart med kommaformede gul-hvite flekker. Hos Scaeva pyrastri peker de kommaformede flekkene på tredje og fjerde bakkroppsledd framover. Det vil si at de ved midtlinjen er de lengre fram enn de er ved ytterkanten (siden) av bakkroppen. Beina er lyse, brun-gule på midten, mens lår (femora) og føtter (tarsi) er mørker, nesten svarte. Vingene er klare og gjennomskinnelige.

Hodet er virker stort og ansiktet er lyst gul-hvitt farget, toppen av hodet er sinnende svart med tre punktøyne. Partiet rundt antennene er oppsvulmet særlig hos hannene. Det er to store fasettøyne. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en tynn pannestripe mellom fasettøynene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Scaeva pyrastri finnes i skog, eng og hager. Ofte setter den seg på en trestamme eller i vegetasjonen, i solen. Artene er kjent for å fly over store strekninger.

Larvene lever av bladlus. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]