Sawarasypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sawarasypress,
Ertesypress
Sawarasypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaecyparis pisifera
Norsk(e) navn: Sawarasypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis
IUCNs rødliste:
livskraftig

Sawarasypress eller Ertesypress (Chamaecyparis pisifera, japansk サワラ Sawara) er en art av bartrær innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Den vokser bare i Japan – på øyene Honshū og Kyūshū i sør og midtre områder av landet. Hele treet er giftig.

Barken er rødbrun og vertikalt trevlete eller furet.

Arten blir 35-50 meter høy, og kjennes på den rødbrune, trevlaktige barken, grenene som ligger flatt horisontalt, og stammen på inntil 2 meter diameter. Den har flate, vifteaktige bladskudd på 1-2 mm, som sitter parvis og er skjellaktige med ett stomatabånd under. Unge skudd har mer nålaktige blader, inntil 4-8 mm lange. De er myke og blågrønne. De ovale frøkonglene modner på 7-8 måneder, og inntil 8 mm brede. De 6-10 skjellene på konglen er parvis satt, og modnes om høsten.

Den svært like arten Taiwansypress har inntil 12 mm lange kongler med 8-16 skjell, og skiller seg nesten bare gjennom dette ifra sawarasypress som har inntil 8 mm lange kongler og bare 6-10 kongleskjell. Videre skiller Sawarasypressen seg fra den nært beslektede Hinokisypress (Chamaecyparis obtusa) ved at Sawara har spissede ender på skjellbladene, mens Hinoki har avrundede skjellblader uten spiss.

Giftig

Hele treet er giftig. Arten er sårbar for utryddelse på grunn av hogst for bruk i bygging av templer og møbler i Japan. Trevirket lukter svakt av sitron, og motstår forråtnelse godt. Det finnes mange kultivarer, så sikker identifisering av arten er ikke alltid lett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]