Savoy Hotel (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Savoy Hotel
PlasseringCity of Westminster
LandStorbritannia
Åpningsdato6. august 1889; 134 år siden (1889-08-06)
UtviklerRichard D'Oyly Carte
ArkitektThomas Edward Collcutt
OperatørFairmont Hotels and Resorts
EierAl-Waleed bin Talal
Antall restauranter4
Antall rom267
Nettstedhttps://www.fairmont.com/savoy-london/, https://www.thesavoylondon.com/

Savoy Hotel er et hotell i Strand i London. Hotellet ble reist av impresario Richard D'Oyly Carte med midler han hadde tjent på operaoppsetninger med Gilbert og Sullivan, og åpnet 6. august 1889. Det var det første i Savoy-gruppen av hoteller og restauranter eiet av Carte-familien gjennom mer enn et århundre. Det var det første luksushotellet i Storbritannia, og introduserte elektrisk belysning gjennom hele bygningen, elektriske heiser, baderom i de fleste av de overdådig møblerte hotellrommene, konstant varmt og kaldt rennende vann, og mange flere andre innovasjoner. Carte ansatte César Ritz som direktør og Auguste Escoffier som chef de cuisine; de etablerte en uovertruffen kvalitetsstandard innen hotellbevertning, underholdning og elegant bespisning, som tiltrakk seg kongelige og andre velstående og mektige gjester.

Da Cartes barnebarn Bridget døde barnløs i 1985, tok familiens eierskap slutt. I 1998 ble hele hotellgruppen kjøpt av et amerikansk investeringsfirma, The Blackstone Group, som solgte hotellene i 2004 til Quinlan Private. Åtte måneder senere ble Savoy Hotel og restauranten Simpson’s-In-The-Strand solgt for 250 millioner pund til den saudiske prinsen Al-Waleed bin Talal for å drives av hotellkjeden Fairmont Hotels and Resorts.[1] De øvrige hotellene i Savoy-gruppen ble beholdt av Quinlan Private under navnet Maybourne Hotel Group.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Savoy 'up for sale' as Saudi owner's billions dwindle | News». web.archive.org. 19. april 2009. Archived from the original on 19. april 2009. Besøkt 29. desember 2020. 
  2. ^ «Maybourne new brand for Quinlan hotels» (engelsk). 24. januar 2005. Besøkt 29. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]