Savissivik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Savissivik
LandGrønland Grønland
KommuneAvannaata
Areal1,94 km²
Befolkning60 (2018)
Bef.tetthet28,35 innb./km²
Posisjonskart
Savissivik ligger i Grønland
Savissivik
Savissivik (Grønland)
Kart
Savissivik
76°01′00″N 65°05′00″V

Savissivik (tidligere stavet Savigsivik, også kalt Havighivik er ei bygd i Avannaata kommune, helt nordvest på Grønland. Bygda hadde 60 innbyggere i 2018.[1]

Det grønlandske navnet Savissivik betyr «stedet med meteoritt-jern» (savik = jern/kniv), og viser til de mange meteorittene som er funnet her i området.[trenger referanse] Den tyngste ble funnet i 1968 og er 20 tonn tung. Denne ligger på Geologisk Museum i Danmark. Eksempler på meteoritter kan ses i museet Avanersuup Katersugaasivia (Thule Museum) og i Qaanaaq museum.

I likhet med mange andre bygder på Grønland går folketallet nedover. I 1998 bodde det 110 innbyggere her.[trenger referanse]

Bygda ligger ca. 11 mil sør for Qaanaaq i den nordvestlige delen av Melvillebukten. Melvillebukten har et rikt dyreliv og er nasjonalpark deler av året.[trenger referanse] På fjellet bak bygda er det en stor bestand av alkekonger, som også er en lokal delikatesse.

Savissivik er en tradisjonell grønlandsk bygd, som hovedsakelig livnærer seg på jakt og fiske. Den primære matkilden er sel, men også narhval, isbjørn og andre dyr er en viktig del av kostholdet. Royal Greenland har en mindre fiskefabrikk her, og KNI driver bygdas nærbutikk. Forsyningene kommer med skip om sommeren, og helikopter det meste av året. Det er helistop her.

Skolen i bygda heter Atuarfik Savissivik, og ble utvidet i 1988–1989 med bl.a. folkebibliotek.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningen i lokaliteterne 1. Januar 1977-2018 Arkivert 24. juli 2018 hos Wayback Machine., Statistikbanken, Grønlands Statistik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]