Hopp til innhold

Sauda skisenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauda skisenter
En av anleggets svarte løyper, her like ved Smalanuten
AdresseSvandalen, 4208 Saudasjøen
LandNorge
Kart
Sauda skisenter
59°37′00″N 6°14′33″Ø

Sauda Skisenter er et norsk vintersportssted som ligger i Svandalen, i underkant av åtte kilometer fra Sauda sentrum og er et av de største skisentrene på Vestlandet.

Sauda BCC, Foto: Vidar Solheim
Pudderhopping i Sauda Skisenter med utsikt over Sauda sentrum.

Anlegget i dag[rediger | rediger kilde]

Skisenteret har i dag[når?] fem skiheiser, tre T-heiser og to tallerkenheiser, med en kapasitet på 5 200 personer i timen. Lengste nedfart er seks kilometer, og høydeforskjellen nærmere 500 meter. Det er ulik vanskelighetsgrad på traseene – grønn, blå, rød og svart. Totalt kan alpinistene velge mellom elleve ulike nedfarter, men generelt sett er traseene i Sauda Skisenter noe brattere enn det tilsvarende vanskelighetsgrader er i andre anlegg.

Anlegget har et barne- og familieområde med en tallerkenheis, kveldskjøring, skiutleie og -skole, snøkanonalegg og et servicesenter. Det kjøres opp turløyper rundt anlegget.

Anlegget opplevd en markant oppgang i antallet besøkende, noe som skyldes stor markedsføring, økende turisme til Sauda og en voldsom hytteutbygging i området rundt senteret, Siden 2002 har det blitt satt opp nærmere 300 hytter i Svandalen, og det er planlagt flere felt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Anlegget åpnet i 1968 etter dugnadsinnsats av skiforeninger og privatpersoner. Navn var Sauda Skitrekk. Anlegget bestod av en ca. 750 meter lang tallerken-heis (Poma Lift) med tilhørende nedfart og varmestue.

15. januar 1983 åpna «Sauda Skitrekk AS» heis nr. to og det første T-trekket [1](Doppelmayr). Det ble utlyst en navnekonkurranse der hovedpremien var sesongkort til hele familien. Fylkeskultursjef Roald Håland fikk æren av å avduke navnet «Alpinisten». Ordfører Kåre Årthun stod for den offisielle åpningen og stortingsrepresentant Hans Frette trykte på startknappen. Grunneier Ola Djuv og alpinist Morten Hovland var de første opp det nye trekket. Prøvedriften starta i romjula 1982. Det gamle trekket ble gitt navnet «Turisten».

Den tredje heisen ble bygget parallelt med «Alpinisten» for å øke kapasiteten. Neste utbygging var Smalanuten (790 moh.), og i 2004 ble tallerkenheis fra Djuvsbotn til 850 moh åpna. I 2006 ble det åpnet en 200 meter lang barneheis nederst i anlegget. Den gamle heisen fra 1968 ble solgt på begynnelsen av 90-tallet.

Skianlegget har skiftet navn flere ganger, først fra Sauda Skitrekk til Svandalen Skisenter, og deretter til Sauda Skisenter.

Fremtiden[rediger | rediger kilde]

I 2019 økte interessen for en heis til i Svandalen. Dette startet som et ønske om stolheis, men prisforskjellen på gondolbane og stolheis er liten. Sauda Vekst startet en kampanje for å få flere aktører med på å finansiere en gondolbane i Svandalen. I oktober 2020 var beløpet kommet opp i 9,5 mill. kr. Heisen vil koste opp mot 70 mill. kr. Gondolbanen bli kalt «Folkeheisen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata