Hopp til innhold

Sarplaninac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarplaninac
jugoslavisk gjeterhund,
makedonsk gjeterhund,
illyrisk gjeterhund,
sharr fjellhund m.m.
Hundetypevakt- og vokterhunder, molosser
OpprinnelseKosovo/Makedonia
Egenskapervokterhund, vakthund
Livsløp9–12
Størrelsestor (30–45 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 2 Sek. 2[1]
(FCI #041)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sarplaninac (FCI #41) er en stor molosser med opprinnelse fra fjellstrøkene mellom Kosovo og Makedonia, der den har fungert som vokterhund i århundrer.

Opprinnelse og alder

[rediger | rediger kilde]
Sarplaninac på jobb i fjellene

Sarplaninac ble tradisjonelt avlet for å vokte kveg i Šar Planina, noen fjell i grensestrøkene mellom Kosovo og Makedonia. Der brukes den fortsatt som vokterhund for kveget til de lokale bøndene.

Sarplaninac er en hunderase med mange navn. Fram til 1968 ble den og Karst gjeterhund regnet som varianter av samme rase. Begge ble anerkjent under fellesbetegnelsen illyrisk gjeterhund av FCI i 1939, men etter ønske fra den jugoslaviske kennelklubben fikk den navnet Jugoslovenski Ovcarski Pas-Sarplaninac fra 1957. Den er oppkalt etter fjellene der den regnes for å ha oppstått. I Norge og flere andre land er har man imidlertid forkortet det lange navnet til sarplaninac.

Opprinnelsen til denne hunderasen er fortsatt kontroversiell. Man antar imidlertid at den er en etterkommer av de store molossere som kom til Europa fra Asia, kanskje under massevandringene i tidligere tider. Som type ligner den på flere andre molossere fra landene rundt Middelhavet.

Utseende, anatomi og fysikk

[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac er en stor molosser med kraftig cirka 10–12 cm lang pels rundt maken. Kroppen er svakt rektangulær i formen og har en velproporsjonert kraftig benstamme.

Rasestandarden hevder at hannene skal veie 35–45 kg og tispene 30–40 kg, men det finnes hunder som kan veie mye mer og være rasetypiske og harmoniske. Normal skulderhøyde ligger omkring 62 cm for hanner og 58 cm for tisper som følger standarden, men det finnes mange eksempler på hunder som blir nærmere 80 cm i skulderhøyde.

Pelsen er lang og ligger nærmest flatt inntil kroppen. Underulla er kort, tett og fin. Hode, ører og framsiden av bena har kort pels.

Pelsfargen kan variere, men den skal være ensfarget. Mest ønskelig er jerngrå eller mørk grå med ulvesjatteringer, men alle farger tillates (fra hvit til nærmest sort). Flekker og hvite tegninger ikke tillatt. Pigmenterte hunder kan ha små hvite tegninger på bryst og tærne, men dette er ikke ønskelig. Den øverste del av hodet, halsen og kroppen har en mørkere nyanse som toner ut i skittenhvit eller gulgrått nedover bena. Overgangene skal være gradvis og må ikke gi inntrykk av en flerfarget eller flekkete pels.

Bruksområde

[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac har vært avlet for å passe på kveg og er en ypperlig vokterhund, som også godt kan tilpasses vokterformål for andre husdyrarter. Den utgjør også en god vakthund og kan godt brukes som både kløvhund og trekkhund. Den regnes som arbeidsvillig og utholdende og tåler godt både kulde og varme.

Lynne og væremåte

[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac regnes som en rolig og selvstendig hund med et sterkt vokterinstinkt. Den er modig og uredd og kan være svært beskyttende ovenfor familiemedlemmer (spesielt i mangel av husdyr å passe på). Den er kjent for å være en svært aggressiv hund, kommer an på hvordan eieren behandler hunden på. Den passer derfor best som brukshund, men den blir en snill og god familiehund for folk som ellers trenger en slik hund og har erfaring nok til å håndtere den. Den bør imidlertid ikke velges som famliehund alene. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata