Sarplaninac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sarplaninac
jugoslavisk gjeterhund,
makedonsk gjeterhund,
illyrisk gjeterhund,
sharr fjellhund m.m.
Sarplaninac
Hundetype vakt- og vokterhunder, molosser
Opprinnelse Kosovo/Makedonia
Egenskaper vokterhund, vakthund
Forventet livsløp 8-11
Størrelse stor-gigantstor (50-100 kg)
Passer for meget erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 2 Sek. 2[1] (FCI #041)
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sarplaninac (FCI #41, Jugoslovenski Ovcarski Pas – Sarplaninac) er en stor molosser med opprinnelse fra fjellstrøkene mellom Kosovo og Makedonia, der den har fungert som vokterhund i århundrer.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac

Sarplaninac ble tradisjonelt avlet for å vokte kveg i Šar Planina, noen fjell i grensestrøkene mellom Kosovo og Makedonia. Der brukes den fortsatt som vokterhund for kveget til de lokale bøndene.

Sarplaninac er en hunderase med mange navn. Fram til 1968 ble den og Karst gjeterhund regnet som varianter av samme rase. Begge ble anerkjent under fellesbetegnelsen illyrisk gjeterhund av FCI i 1939, men etter ønske fra den jugoslaviske kennelklubben fikk den sarplaninac jugoslavisk gjeterhund – sarplaninac fra 1957. Navnet fikk den etter navnet på fjellene der den regnes for å ha oppstått. I Norge og flere andre land er dette forkortet til sarplaninac.

Opprinnelsen til denne hunderasen er fortsatt kontroversiell. Man antar imidlertid at den er en etterkommer av de store molosserene som kom til Europa fra Asia under massevandringene i prehistorisk tid.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac er en stor molosser med kraftig 7-12 cm lang pels rundt maken. Kroppen er svakt rektangulær i formen og har en velproporsjonert kraftig benstamme.

Rasestandarden hevder at hannene skal veie 55-85 kg og tispene 40-70 kg, men det finnes hunder som kan veie 100 kg eller mer og være rasetypiske og harmoniske. Normal vil skulderhøyden være omkring 66-82 cm hos hanner og 64-76 cm hos tisper som følger standarden, men det finnes mange eksempler på hunder som blir 80 cm. Det hevdes at gjennomsnittshøyden er cirka 76 cm, men idealhøyden i følge standarden er henholdsvis 7 cm for hanner og 72 cm for tisper.

Pelsen er lang og ligger nærmest flatt inntil kroppen. Underulla er kort, tett og fin. Hode, ører og framsiden av bena har kort pels.

Pelsfargen kan variere, men den skal være ensfarget. Mest ønskelig er jerngrå eller mørk grå med ulvesjatteringer, men alle farger tillates (fra hvit til nærmest sort). Flekker og hvite tegninger ikke tillatt. Pigmenterte hunder kan ha små hvite tegninger på bryst og tærne, men dette er ikke ønskelig. Den øverste del av hodet, halsen og kroppen har en mørkere nyanse som toner ut i skittenhvit eller gulgrått nedover bena. Overgangene skal være gradvis og må ikke gi inntrykk av en flerfarget eller flekkete pels.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac har vært avlet for å passe på kveg og er en ypperlig vokterhund, som også godt kan tilpasses vokterformål for andre husdyrarter. Den utgjør også en god vakthund og kan godt brukes som både kløvhund og trekkhund. Den regnes som arbeidsvillig og utholdende og tåler godt både kulde og varme.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Sarplaninac regnes som en rolig og selvstendig hund med et sterkt vokterinstinkt. Den er modig og uredd og kan være svært beskyttende ovenfor familiemedlemmer (spesielt i mangel av husdyr å passe på). Den er kjent for å være en svært aggressiv hund, kommer an på hvordan eieren behandler hunden på. Den passer derfor best som brukshund, men den blir en snill og god familiehund for folk som ellers trenger en slik hund og har erfaring nok til å håndtere den. Den bør imidlertid ikke velges som famliehund alene. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Referanser[rediger | rediger kilde]