Sarandë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saranda»)
Utsikt over Sarandas kystlinje.
Strandpromenaden i Sarandë, med Korfu i bakgrunnen.
Syri i Kaltër (blått øye)

Sarandë, eller Saranda (gresk: Άγιοι Σαράντα,Agioi Saranda; tyrkisk: Aya Sarandi; italiensk: Santi Quaranta) er en by i prefekturet Vlorë i Albania. Byen er den viktigste for turismen langs Den albanske riviera. Sarandë ligger i en åpen havbukt i det sentrale Middelhavet, om lag 14 km øst for den nordlige delen av den greske øya Korfu. Sarandë har anslagsvis 30 000 innbyggere (2001).[trenger referanse] Restene av den historiske byen Butrint, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger sør for Sarandë.

Majoriteten av byens innbyggere er etniske albanere, mens en betydelig minoritet er av gresk opprinnelse.[trenger referanse] Sarandë blir betraktet som en av sentrene for greske minoriteter i Albania.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sarandë har i store trekk felles eldre historie med Korfu. Dagens by ble grunnlagt på osmansk tid over den antikke byen som ble ødelagt av goterne i 552.[trenger referanse]

Sarandë har hatt mange navn i sin lange historie:[trenger referanse]

  • I antikkens Hellas gikk den under navnet Anchises.
  • I Romerriket Onchesmus,
  • bysantinsk tid het den Hagia Saranda, etter et kloster av samme navn.
  • I 1915-1918 kaltes byen Pyro av albanerne.
  • Under den italienske okkupasjonen kaltes havnen Porto Edda for å hedre Mussolinis datter Edda.

På gresk betyr Saranda tallet førti, som det fikk da det etter sigende fantes 40 kirker rundt klostret, og som er et symboltungt tall både i kristendommen og i islam.[trenger referanse]

Byen var en viktig militærbase under første verdenskrig for den italienske sjøfarten i 1915-1918.[trenger referanse] Byens havn ble et springbrett da Italia okkuperte Albania. Under den gresk-italienske krig som fulgte, ble italienerne slått tilbake, og byen havnet under gresk kontroll fram til Tysklands invasjon av Hellas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]