Sara Oust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sara Oust
Født1778
Død1822
Beskjeftigelse Predikant
Nasjonalitet Norge

Sara Oust (1778-1822) var en haugianerpredikant fra Vingelen i Tolga. Hun regnes for å være Norges første kvinnelige predikant.

Hun vokste opp som bondedatter og mistet sin far Embret (Engebret) Embretsson Oust da hun var sju år gammel. Hun ble med sin mor Mari Persdotter Røe (1745–1818) i kullkjøring til Røros Kobberverk. Der møtte hun haugianere og ble selv aktiv i bevegelsen i 1799 og begynte å holde tale på husmøter. Venner spurte Hans Nielsen Hauge om hva han mente om dette. På denne tiden var det ikke lov å holde husmøter uten at presten var til stede (konventikkelplakaten) og helt uvanlig at kvinner talte på møter. Hauge støttet at hun kunne få tale.

I fem-seks år hadde hun møter sammen med Randi Hevle fra Drivdalen. Etter at Randi giftet seg, var hun sammen med Kirsti Fossen fra Kvikne før hun selv giftet seg 26. juli 1805 med bonde Ola Toresson Haugen (1776–1862). De fikk to barn, men hun døde allerede i 1822.

I 2011 var det premiere på syngespillet «Noen må gå foran», et spill om Sara Oust, på gården hun vokste opp på i Vingelen. Manusforfatter og regissør var Rolf Norsen, komponist Tone Hulbækmo, skuespiller Ingunn Løvold og sangerne Kjersti Tingelstad, Rønnaug Tingelstad, Lars Tingelstad og Andreas Moen framførte stykket.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sara Oust fortsetter å gå foran Artikkel av Karin Tørklep Sletten i Østlendingen.no 1. juli 2011

Kilder[rediger | rediger kilde]