Hopp til innhold

Saola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saola
Nomenklatur
Pseudoryx nghetinhensis
Dung, Giao, Chinh, Tuoc, Arctander & MacKinnon, 1993
Populærnavn
saola,
vuquangokse
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieKvegdyr
SlektPseudoryx
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Laos og Vietnam

Saola eller vuquangokse (Pseudoryx nghetinhensis) er ett av verdens mest sjeldne pattedyr. Saola lever i skogområder, og finnes antagelig kun i Vietnam (i naturreservatet Vu Quang) samt i Laos nær grensen mellom de to landene. Dyret, som måler rundt 85 cm ved skuldrene og veier omkring 90 kg, har mørkebrun pels og hvite områder over føttene. Den lever i de tette monsunskogsområder av blader fra forskjellige tresorter, og den er konstatert i områder som strekker seg fra 300-1800 meters høyde. Det eksisterer kun svært få eksemplarer, og per 2010 kjennes det kun til en bestand på 11 eksemplarer.

Saolaen har vært kjent av lokalbefolkningen i de områder hvor den befinner seg, men den er ikke beskrevet i en biologisk eller vitenskapelig sammenheng før i 1992 da en forskergruppe som oppholdt seg i Vu Quang-området, tilfeldigvis kom over noen markante horn som minnet om hjortehorn. Den lokale befolkningsgruppe hmong kaller dyret saht-supahp («det vennlige og kultiverte dyr»), noe som viser til dyrets relativt anonyme og stille bevegelser gjennom skogsområdene.

Vu Quang-oksen som den først ble kalt (etter funnstedet i naturreservatet Vu Quang) vakte ikke uventet enorm interesse da det hittil seneste funn av en ny dyreart går helt tilbake til 1936.

Der er senere blitt gjort genetiske analyser av genetisk materiale fra Saolaen, men analysene har hittil kun avdekket at det er snakk om en ny dyreart som på en aller anden måte ligger «mellom» ku, antilope og geit.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]